Hippokrates i Sverige?

 Medicinman, en afrikansk motsvarighet till våra läkare, dock med högre medicinsk kompetens.

Argus serie om de män och i förekommande fall kvinnor i vitt som bidrar till att göra sjukhusen till de livsfarligaste platser en människa kan ha oturen att behöva besöka fortsätter, denna gång på hemmaplan eller åtminstone i Skåne, vilket tyvärr råkar vara nästan samma sak. Det är Aftonbladet som beskriver en kvinnas öde i den svenska "sjukvården".
Kvinnan led av svåra smärtor i rygg och ben, hade svåra andningsproblem och kunde inte äta, varför hon hade minskat kraftigt i vikt.
En "läkare" diagnostiserade kvinnans lidande som depression och tre andra, de två sista förmodligen för att diagnosen redan fanns, som ischias.
Obduktionen visade att kvinnan avlidit av cancer i tjocktarmen, ryggraden, binjurarna, vänster lunga och ett stort antal tumörer i levern. Dert är inte omöjligt att t.o.m. svenska läkare hade kommit åtminstone något av detta på spåren om man hade bekvämat sig till att ta prover.
Det är inte utan att Argus önskar att dessa "läkare" åtminstone hade kunnat tillämpa följande ur hans gamle vän Hippokrates ed; Jag skall följa de regler som är till nytta för mina patienter och jag skall inte vålla skada eller oförrätt.
Men omöjligt är det inte att denna hovsamma önskan förklingar ohörd  i den allmänna babelska förvirringen.

Att inte alla läkare behärskar tänkandets, för en del människor svåra, konst, belyses f.ö. med denna Argus självbiografiska anekdot. Vid ett läkarbesök p.g.a. magsår, eller mavesår som läkaren skrev, sa Argus att det var stressigt på hans arbetsplats. "Det är det på alla arbetsplatser", sa läkaren. Nu finns det två möjliga sätt att äga kunskap om detta är sant eller inte. Det ena är a posteriori eller empirisk kunskap, d.v.s. läkaren hade besökt alla arbetsplatser och konstaterat faktum, det andra är a priori d.v.s. läkaren hade med en matematisk sats, som t.ex. Pythagoras, kunnat bevisa faktum.
Argus tvivlar på att läkaren var kapabel till någondera.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: