Happiness is a warm gun.


En f.d. kollega till den finländske vapenhandlaren, om än på lite högre nivå.

Argus har p.g.a. extrem arbetsbelastning ( i filmsoffan, Metusalems anm.) legat ( legat var ordet, Metusalems anm.) s.m.s. lågt med sina gentemot dårskapen illvilliga kommentarer men lovar lika dyrt och heligt som vilken politiker som helst att bättra sig på denna och alla andra punkter.

Den finländske vapenhandlare som försett två av sina landsmän med erfordeliga verktyg för att begå massmord i två skolor, har inte drabbats av samvetskval, vilket möjligen kan bero på att han har ett samvete lika flexibelt som vilken knarkhandlare som helst. Har Hjalmar Bergmans uttryck "krämarsjälar" någonsin haft sitt berättigande så är det väl för dessa människor.

Den unge handelsmannen i död förklarar istället att skjutning kan verka som terapi och att han själv började vid fem års ålder. Det är bara att hoppas att han inte siktade på förskolelärarinnan.

John Lennon, skjuten och dödad av Mark Chapman 1980, sa "lycka är en varm revolver" och i fråga om alltför många galningar är detta sant.

Till andras lycka finns det inte en sådan mänsklig anomali i varje byhåla, även om det ibland kan verka så, men för att citera den tyvärr nyss bortgångne store skådespelaren Paul Newman i Martin Ritts filosofiska västernfilm Hombre;
Det räcker med en.

Festlig fotbollsfest för fanatiska fans.

 Festlig fotbollsfest på stan på skattebetalarnas bekostnad.

Regeringen har, sent omsider, beslutat sig för att försöka göra något åt fotbollsvåldet och Brå presenterar en utredning vars slutsats att huliganismen måste ses som organiserad brottslighet och åtgärdas därefter. Det är bara för Argus att gratulera till denna nyvunna insikt och tillönska myndigheterna större framgång i denna nya kamp för att  göra samhället beboeligt för mentalt sundare människor. En annan åtgärd vore ju att låta klubbarna stå för 100 % av kostnaden för polisinsatserna.

Argus kan i sammanhanget inte underlåta att delge en trängtande omvärld några visdomsord från en av Oskarshamns intellektuella giganter. Mats Larsson, som, mot all förmodan, inte har något emot att framträda med namn. Tiilfrågad om han är rädd för att gå på fotboll svarar denne fullblodsgentleman;

Jag har aldrig slagits på en fotbollsmatch, eller jo det har jag visst det förresten. En gång. Jag slog till min fru när hon höll på att jiddra med sin telefon istället för att kolla på matchen. Antingen är man på matchen och då kollar man på den eller så sitter man någon annanstans och jiddrar med sina sms och skit. Men man gör inte både och. Det blev hon varse, fy fan vad jag klippte till henne.

Kämpar myndigheterna mot en sådan mental kapacitet är det möjligt att kampen kan bli alltför svår.


No news is good news.

 Typisk nyhet.

I en värld som översvämmas(sic) av nyheter om tyfoner och nya krig kan det vara rogivande att läsa om följande lika  beklagliga  som dramatiska händelse rapporterad av den staliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua som stöder sig på partikällor.

" I staden Luzhou välte på torsdagen en säck med ris. Den 20 kilo tunga säcken lutade nästan omärkligt när den plötsligt bara ramlade omkull. Enligt officiella uppgifter uppstod aldrig någon fara för befolkningen. 
Vi har  länge räknat med en sådan situation och var därför förberedda, säger livsmedelsmyndighetens vicedirektör Sheng Fui.
Enligt vittnen förlöpte händelsen nästan ljudlöst."


 I Kinas väldiga nation,
inträffade en stor sensation,
där välte en säck med ris
men här mäktes det inte på något vis.

Nej, livet fortsatte sin gilla gång,
utan buller och utan bång
och bland alla nyheter om krig och pest,
är sådana nyheter bäst.


 Annan tidstypisk nyhet.Kulturbärarna.

Bandidosledaren och kulturbäraren Mehdi Seyyed. I Sverige har hans kulturella insats hittills begränsats till ett antal bombdåd, men tyngre vägande insatser kan kanske vara att vänta?

Om det gäng på 20 "pojk"huliganer som misshandlande en 20-årig kvinna i Slöddert...f`låt Södertälje ska det vara, efter att först, på sin kulturtypiskt hjärtliga jargong, kallat henne "jävla svennehora" säger kommunstyrelsens ordförande Anders Lago "assyrier/syrianer är definitivt berikande" och det är " en grupp som med all rätt värnar om sin kultur."  I vad denna kultur skulle bestå förutom gärningar av ovanstående slag klargör Lago dock inte riktigt.

I Slöddert...f´låt Södertälje ska det vara uppgår ovanstående "folk"grupp till, minst, 25% av befolkningen, men de svarar, enligt Argus observationer för, minst, 90 % av kriminaliteten. I fråga om våldtäkter, en företeelse som drabbat staden likt en massinvasion den senaste tiden, börjar de dock göras rangen stridig av av andra "kultur"tillskott.
En representant för polisen säger att man inte ska vara rädd att gå ut i stan, vilket får Argus att tänka på Noel Cowards ord " only mad dogs and englishmen go out in the noonday-sun". I Slö..f´låt Södertälje vistas bara galna hundar och deras offer på gatorna efter mörkrets inbrott.

Argus tänker sig att kulturäldste i folkgruppen framför följande kuturpolitiska deklaration;

  Till Sverige kommer vi med vår kultur,
som innebär att vi beter oss som djur.
I Sverige var förut alla alldeles för lika,
därför vill vi gärna landet berika

och införa ett alldeles nytt synsätt
på vad som är riktigt och vad som är rätt,
på kvinnor har vi t.ex. en helt annan syn
och den vill vi gärna införa,med början i den här byn.

Mogadondalen.

Ett underligt och skrämmande förhållande i en  underlig och skrämmande värld är att alla diktares skräckvisioner och dystopier förr eller ( och i många fall förr ) tycks bli verklighet.
Så förhöll det sig med George Orwells mardrömmar om ett totalitärt Sovjet, Karin Boyes skräckvisioner i Kallocain och Anthony Burgess mara om ungdomsvåldet, A clockwork orannge.
Den svenske författaren Anderz Harning tycks även han med sin bok,Mogadondalen, om behandlingen av de äldre i samhället bli sannspådd. Boken beskriver hur äldre medborgare sövs ned av den härskande byråkratklassen för att sedan avrättas.
Inom svensk åldringsvård bedövas de äldre med medlet, med ödets känsla för ironi, Risperdal. Detta för att personalen ska få en dräglig arbetsmiljö och " hinna med", sanningen är väl att de helt enkelt för få och att  det blir billigare att förskriva "antipsykotiska" medel, en förskrivning som ökat med 25% sedan år 2000, än att anställa fler inom äldreomsorgen.


Välkomna alla gamla önskar vår personal
och er dagliga dos av Risperdal.
Staten är generös det vill vi lova,
som låter er, visserligen i förtid, sova.

Der är vårt tack för allt ert slit
att ni får koma..f´låt komma ska det vara, hit
och vila ut på äldre dar,
se Staten ger, men framförallt den tar.

En dag på galoppbanan.

 I Tyskland har man övergivit den gammaldags piskan och hörsammat Torbjörn Tännsjös dopingfilosofi. Här ses en häst som p.g.a. sin glupande aptit på stärkande preparat döpts till Overdose.

Den (enligt Expressen) kände galoppkusken(?) Per-Anders Gråberg har dömts till avstängning efter att ha piskat en konkurrent, vilket inte är tillåtet ( förmodligen för att konkurrenten kan försvara sig ) i stället för sin häst, vilket är tillåtet ( förmodligen för att hästen inte kan försvara sig ).

" Hon red på mig ( partikelverb i skrift är farliga saker, Argus anm.), säger Gråberg, som hävdar att han aldrig piskat sin konkurrent, ett påstående som något motsägs av att hon har ett decimeterlångt märke på låret.
 
Att man blir sur på sin konkurrent,
är ju väldigt lätt hänt,
jag använde bara lite min piska
för att henne smiska.

Så kan det gå i stridens hetta,
jag säger bara detta,
och vem vet vad jag njuter av mest,
att piska en människa eller en häst?
 Med piskan i högsta hugg.

Stormy Weather.

 Bilder efter Hanna visar hur de låglänta områdena i världen exempelvis Bangladesh, redan nu hårt drabbat, kommer att se ut i framtiden.

De tropiska cyklonerna ökar i med havens temperaturhöjning snabb i antal och styrka och är nu så frekventa och förödande att de hotar att göra vissa områden på jorden obeboeliga. Från att under långt in på 1900-talet uppgått till 6-7 stycken årligen, har antalet stigit och i år har vi alltså redan kommit till nummer 10, med en stor del av året kvar. För att orsaka en tropisk cyklon kan en enda grads höjning av havsvattnets yttemperatur vara tillräcklig.

Den hotande miljökatastrofen kommer att göra område efter område obeboeligt, de delar av jorden som redan idag är på väg att dränkas kommer att beskäras ännu mera vatten, medan de torra områdena kommer att bli, i den mån det är möjligt, ännu torrare.
I Etiopien uteblev i år den ena av årets två  regnsäsonger helt och den andra är en månad försenad.

Allt detta som resultat av den av människan förorsakade höjningen av koldioxidhalten i atmosfären. Två kvalificerade uppskattningar av vid vilken koldioxidhalt naturen kommer att skena och mänsklig påverkan inte längre är möjlig har gjorts. Den ena kom fram till 440 miljondelar, den andra till 450, en skillnad som är försumbar. Halten uppgår idag till 385 miljondelar och kommer med nuvarande utveckling, ceteris paribus, att överstiga dessa nivåer senast 2025.
 Då har det tagit mänskligheten 7 generationer à 25 år att fullständigt ödelägga en biosfär som det tagit 3,5 miljarder år att bygga upp.

Med anledning av detta nedtecknar Argus följande lilla requiem;

Här finns det vatten i övermått
men där är det ökentorrt,
allt som resultat av människan,
en märklig bedrift minsann.

Det som tar eoner att skapa,
dödar snabbt denna "civiliserade" apa,
som passar som en gorilla i en porslinsbutik
och bara efterlämnar förödelse och lik.


 Vattenletare på Haiti.
 Vattenletare i Etiopien.Nationens flop.

 Stärkt till kropp och själ ger sig Ivan den förskräcklige upp mot nya höjder.

Den ryske höjdhopparen Ivan Uchov har tydligen anammat Torbjörn Tännsjös synsätt och stärkt sig med betablockeraren vodka inför tävlingar i Lausanne. Tyvärr blev det nog aningen för mycket av det goda/onda, stryk ej önskvärt altenativ.

Möjligt är det att Ivan  eftersinnande grunnar;

Här stog jag på arenan som nationens hopp,
för att göra min Fosbury flop.
Men något måste ha hänt i min kropp,
den ville liksom inte lyda min knopp.

Vägen till ribban var så krokig och lång
och smal som den allra smalaste spång.
Nej aldrig lär jag få höra Hurra och leve Uchov,
mina landsmän suckar bara Usch och ve.

Kanske blev det för mycket av livets vatten,
tänker jag ensam, lätt bakfull, i natten.
Jaja, man får väl leva på hoppet
att man i det långa loppet

på nya höjder kan försöka
( om man nu lyckas sluta kröka),
annars går till historien mitt sista hopp,
som en något dimmig flopp.

Full kontroll.

Den radikale, för att inte säga fundamentalistiske, muslimen Mahmoud Aldebe, förespråkare för sharialagstiftning för muslimer i Sverige och med uppfattningen att svensk famlijerätt behöver anpassas till islam när det gäller äktenskap, skilsmässa och vård av barn, vill öppna en vårdcentral.
 Nalin Pekgul befarar att syftet är att skapa en etnisk vårdcentral dit muslimska män ska kunna "ta sina kvinnor" i syfte att kunna kontrollera dem. Möjligen är detta den mest välgrundade misstanke Pekgul någonsin haft.

Argus förmodar att Aldebe "tänker" i ungefär följande banor;

Över våra kvinnor vill vi ha full kontroll,
hur sjuka de är spelar ingen roll,
de ska vårdas av en rättrogen muslim,
särskilt om sjukdomens art är mera intim.

Nej, på den alldeles egna  kilniken
vill vi inte veta av den kristna etiken,
som numer betraktar kvinnan som mannens like,
åtminstone i detta dekadanta rike.

Ordet i min makt?

 Dan Quayle, ett lysande exempel på den ostoppbara dumheten.

Argus har roat sig med att gå igenom uttalanden av politiker som, i motsats till August Strindberg, inte alltid har ordet i sin makt. Om Esaias Tegnérs tankegång att "det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta" håller streck finns det anledning att misstänka att det glappar i synapskontakterna redan innan orden formas, vilket skulle förklara åtminstone en del av sakernas tillstånd här i världen.
 Förste man till rakning, tätt följd av Margareta Winberg, får bli Enrique Penaranda som, något efterklokt kan det tyckas, funderar ; Om jag hade vetat att jag skulle bli Bolivias president hade jag lärt mig läsa och skriva.

Så till Margareta Winberg som när hon utses till ambassadör och deporteras till Brasilien utbrister; Nu blir jag friare att säga vad jag tycker!  Med tanke på följande uttalande angående motstatsförhållandet mellan politik och kompetens får man ha förståelse för att Partiet försökt lägga en viss sordin på henne ; Jag tycker om kvotering till politiska uppdrag. I vårt parti har vi en sådan regel när det gäller kvinnor och politiska uppdrag. På arbetsmarknaden kan det vara svårare eftersom det krävs en viss kompetens för ett visst jobb.

En partikamrat till och chef över Winberg, sedermera godsägaren Göran Persson säger; Jag leder inte världens mest briljanta regering och med tanke på ovanstående kan det nog ligga ett korn av sanning i detta påstående.
Samme Göran gör en utflykt i den naturvetenskapliga världen och hävdar, på sitt sedvanligt bestämda maner får man förmoda; Jag har trots allt läst på kemisk-teknisk linje på gymnasiet, så jag förstår vad kärnkraften handlar om.

I sammanhanget kan det vara intressant att ta del av ett par potentä..f´låt, pontentarer ska det vara, syn på miljöförstöring; 
80 % av luftföroreningarna kommer från växter och träd, hävdade Ronald Reagan.
 
Ovannämnde Dan Quayle vill också han ge sitt insiktsfulla bidrag till debatten och hävdar;
Det är inte miljöförstöringen som skadar vår miljö. Det är föroreningarna i luften och vattnet.

Apropå naturvetenskapliga och andra insikter hävdar sig svenskarna väl, kanske förklarligt eftersom vi enligt  DN är det sämst utbildade folket i Norden, trots att vi satsar mest pengar.

Inger Davidsson ger sig ut på tunn biologisk is;
Hur reagerar ett barn som får veta att pappa i praktiken bara är en liten spermie?

Näringsutskottets Karin Pihlsäter utbrister stolt; Volvo är det svenskaste vi har, det är nästan lika svenskt som spaghetti.
Vad dessa politiker än må ha i sin makt så inte är det ordet.

Ett intressant förhållande är makthavarnas flexibla förhållande till  sanningen och här kan man fundera över kausaliteten, vad kommer först hönan eller ägget?

Lennart Nilsson (s) ;
Folk uppfattar vallöften som löften. Det är ett problem för oss.

Något som kan verka som en bromsande faktor i konsten att ljuga framhålls av Ronald Reagan;
Tro mig, jag är inte tillräckligt smart för att ljuga.
Det kan ju också förhålla sig så makthavarna har en något annorlunda inte bara på vad lögn är är utan också på hur verkligheten ser ut;
Det är ingen lögn, det är en terminologisk obestämbarhet, som Alexander Haig uttrycker saken.

Lillefar måste ha varit hart när ensam om att upptäcka följande tillstånd i, i ordets bokstavliga bemärkelse, sitt hemland; Glädjen är ett av de mest iögonfallande kännetecknen för Sovjetunionen.

Fidel Castro vill inte vara sämre på att framhålla, i samma mening, sitt lands förtjänster och utbrister;
Vi är det mest demokratiska landet i Sydamerika.