Dirty money.

Pengatvätt.
 
Svenska sedlar är bland de skitigaste i Europa och har i genomsnitt 39600 bakterier, visar en engelsk undersökning genomförd av människor som måste ha mycket gott om tid. Euron placerar sig i topp med bara 11 066 bakterier i snitt, ett faktum som kan vara ett argument så gott som något för en svensk anslutning till denna valuta. Vi blir mindre självständiga, men får åtminstone renare pengar.
 
Osökt kommer Argus att tänka på Marylin Monroes tanke om mänskliga transaktioner;
De säger att man får 400 000 baciller när man kysser någon, men å andra sidan blir man ju av med lika många. 
 
Argus, som har en åsikt om nästan allt,(och lite till )Metusalems anm., tycker si så här;
 
När du är i behov av kontanta medel,
kan det var bra med en stor sedel,
men då ska du tänka  på
att där finns baciller,väldigt många och mycket små
 
så om du inte vill bli sjuk
gör av sedeln snabbt bruk
ja, vill du inte hamna på lasarett
sätt på pengarna sprätt.
 
Glad påsk tillönskas alla människor som förtjänar en sådan!

Håkan Bråkan.

 
 
 
 
 
 
 
 Skulle du köpa gurkburken av denne man?
 
En skola i Västervik har startat ett företag som ska importera dadlar från Algeriet. I den pågående kampanjen för produkten har eleverna valt Håkan Juholt som affischnamn, vilket visar att eleverna, åtminstone när det gäller PR,fortfarande har en hel del att lära.
Argus som, som bekant, är hart när oändligt gammal, minns bilden på en genomfalskt leende Richard Nixon med tillhörande,retoriska, fråga ; Would you buy a used car from this man? Förmodligen ligger Juholts förtroendekapital och reklamvärde på ungefär samma nivå.
 
Smickrad över erbjudandet tänker kanske Håkan Juholt;
 
Tja, i politiken gjorde jag skandal
jag var ett riktigt uselt val
men tydligen kan jag ändå välja
att med reklam försöka sälja
 
viktiga produkter, som till exempel dadlar,
och till hushållet få in några sedlar
så att jag kan betala mat och hyra,
saker som, när man batalar dem själv, är j-gt dyra.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

What a mess!

 Simultan på stan?
 
Sverige ska, som förmodligen ett av de sista länderna där majoriteten av befolkningen (ännu så länge) är läs och skrivkunnig, förbjuda smsande bakom ratten. Olycksfallsrisken vid smsande ligger enligt studier på ungefär samma nivå som den gör om en person kör rattfull. 
- Vår utgångspunkt är att det finns vissa saker, som att smsa, uppdatera Facebook eller twittra som bör förbjudas vid bilkörning. Konstigare än så är det inte, säger trafikutskottets ordförande och inför detta senkomna konstaterande av det självklara är det väl bara att kapitulera.
 
Nåja, oskicket är s.m.s.(som man säger, inte short message service) äntligen förbjudet, men Argus kan väl tänka sig att en och annan kommer att sakna möjligheten och utbrista;
 
Jag är så väldigt  simultan
och som person så spontan
att jag gärna vill kunna messa
även om jag måste pressa
 
andra  till nervsammanbrottets brant
oj, där går gammal tant
hon får väl  hoppa upp på trottoaren,
medan jag kollar upp svaren.
 

Ont krut.

 Cell på Vaxholms fästning, observera den upprörande bristen på gardiner.
 
 
Den äldste medlemmen i den s.k. Gubbligan har idag har uppnått den, i normala människors fall vördnadsvärda, åldern av 72 år och sitter idag inlåst på kriminalanstalten Hall. Mellan 2007 och 2010 begick han med ett par nästan lika åldrade kollegor ett antal våldsamma bankrån i Skåne där skott från automatvapen avlossades mot polis och allmänhet. 
 
Den skjutglade men åldrande mannen har överklagat ett beslut från Kriminalvården att inte tillåta att han sätter upp gardiner i sin cell. Kriminalvården hänvisar till att där redan finns persienner som ljusreglerande anordning, ett faktum som tycks accepteras av anstaltens övriga ca 230 intagna.
 
Alltnog och emedan, ålderdomsbrottslingens överklagan har vunnit gehör hos Förvaltningsrätten, en instans som förmodligen skulle villfara ungefär vilka propåer som helst från vilken kriminell som helst 
om inte annat för att legitimera sin egen existens.
 
Antar är det Argus som gör, att åldringen tänker innan han dör;
 
Jag vill ha en trevlig tyllgardin,
den skulle göra min lya så mysig och fin
vid min ålder går man ju inte så ofta ut,
man spar, så att säga, på sitt krut
 
då behöver jag ett riktigt hem
där jag kan glömma alla dem
som jag så när skrämt livet ur
en rimlig begäran, eller hur?
 
Men när jag omsider kommer ut,
är min karriär inte slut,
regeringen vill ju pensionsåldern höja,
så jag tänkte att jag kan väl börja.
 
 
 
 

"Förstår inte frågan."

 Man utrustad med ett av de drag som skiljer människan från djuren.
 
Aftonbladet berättar om en 19-åring som vid ett tjafs utanför en restaurang  knivskurit en 50-årig man till döds, dock utan märkbara tecken på ångest eller ens ånger över sin illgärning. Däremot får han ångest när han förstår att han står inför ett lång fängelsestraff. En fråga som man kan ställa sig i sammanhanget är ju varför en person som säger sig veta att han saknar empati utrustar sig med kniv när han går ut. Det tyder på att bristerna i själsförmögenheter inte bara ligger på det emotionella planet.
 Referat från rättegången;
 
Domaren : "Du har sagt tidigare att du inte brydde dig om vad som kunde hända, att du har personlighetsdrag som gör att du inte kan känna för andra människor. Nu undrar jag,när fick du veta att X hade dött?"
19-åringen : "Dagen efter."
Domaren   : "Vad kände du då?"
19-åringen : "Jag fick ångest."
Domaren    : "Varför?"
19-åringen  : "För att jag riskerade ett långt fängelsestraff."
Domaren    : "Brydde du dig om om Ulf dog eller inte?"
19-åringen svarar  : "Jag förstår inte frågan."
 
Möjligen kan den unge mannen i ett av sina, förmodligen sällsynta, ögonblick av självkännedom tänka ungefär så här;
 
Inga känslor i mitt hjärta bor
för andra människor
vid allra minsta gräl
kan jag någon ha ihjäl
 
Jag vet inte vad jag är för ett djur
men jag borde nog sättas i bur
innan jag, som i ett nafs,
dödar nån i nästa tjafs.
 
 
 
 
 

Hjälp, polisen kommer!

 Poliser med otur i trafiken.     
 
 
  Engla Höglunds mamma tilldöms inget skadestånd för mordet på dottern. Detta trots att polisens agerande före mordet präglas av klantighet som t.o.m. med svenska mått får anses vara monumental.
Våldtäktsmannen och mördaren Anders Eklund var aktuell i sexulamordet på Pernilla Hellgren i Falun år 2000, men polisen lyckades med konsstycket att flera gånger schabbla bort hans namn. En person som känt Eklund i många år tipsade, efter publiceringen av en fantombild, polisen om gärningsmannen men tipset "blev liggande", liksom en begäran om DNA-kontroll. En granskning av "utredningen" visar att nästan 60 fel begicks. Hade denna utredning skötts av kompetenta människor hade Eklund suttit inburad och varit inkapaciterad när 10-åriga Engla våldtogs och mördades.  
Den huvudsakliga motiveringen till att inget skadestånd utdöms är att Englas mamma inte kan visa exakt vilken av de ca 60 tabbarna från polisens sida som var orsaken till att Eklund inte låstes in.
 
I ett fungerande rättsystem skulle man möjligen kunna säga att utslaget, inget skadestånd, är juridiskt riktigt men moraliskt hjärtskärande, men efter Thomas Quickcirkusen är garantierna för det förstnämnda av noll och inget värde och kvar står bara det sistnämnda.
 
Möjligen funderar en utredare i Falun, drabbad av eftertankens kranka blekhet;
 
Ja, ett och annat bevis försvann
på nåt mystiskt sätt från mitt bord
så vi fann aldrig vår man
innan han begick ännu ett mord
 
jag vet faktiskt inte riktigt hur
något sådant kunde hända
kanske hade vi bara otur
när vi våra hjärnor skulle använda.
 
Återigen är det väl bara att instämma med Alfred Hitchcock; Jag tycker inte illa om poliser, men jag är rädd för dem.
 
 
 
 
 

Helt korrekt.

 Verktyg att användas mot ifrågasättande och därmed avsluta debatter innan de hinner börja.
 
Migrationsministern Tobias Billström har  under några dagar utsatts för lynchningsförsök. Det mobben anklagar honom för att att han ska ha använt två icke politiskt korrekta ord i samma mening, "blond" och "blåögd". Sådana ord har visat sig vara riskabla, i synnerhet för de som har en politisk karriär att vårda. Den som idag vågar påstå att det finns genetiska skillnader mella människor riskerar väl närmast att bli utesluten ur samhället för evigt. Sanningen är ju att bl.a. finsk forskning visar att det finns genetiska skillnader mellan den  del av befolkningen som härstammar från Sverige och den urfinska befolkningen. Som bekant är det svårt att med blotta ögat se någon större skillnad på dessa människor.
 Ett historiskt exempel på politisk korrekhet intill gränsen för imbecillitet ges av den sovjetryske "vetenskapsmannen" och "genforskaren" Trofim Lysenko som hävdade att förvärvade egenskaper, t.ex. styrka, var ärftlig. Om den ömma modern och den möjligen inte fullt så ömme blivande fadern tränade upp en atletisk styrka skulle alltså deras avkomma ärva denna egenskap. Eftersom detta "vetenskapliga" rön passade perfekt in den sovjetiska ideologin och propagandan, utnämdes det prompt till en sanning.
 
Nazisterna fick problem, inte bara intellektuellt, med Albert Einsteins Allmänna relativitetsteori för att den var av judiskt ursprung och alltså omöjligen kunde vara politiskt korrekt att anamma. Möjligen kan det dock ha varit andra begränsningar som fick människor som slaktaren Odilo Globocnik, chef för förintelselägren Belzec,Treblinka och Sobibór att inte anamma teorin.
 
Argus kan mycket väl tänka sig att en förespråkare för det för dagen politiskt korrekta på bekostnad av sanningen, om än inte utan ansträngning, kan tänka;
 
 Det viktiga är att en tanke är politiskt korrekt,
 om än intellektuellt suspekt
 sann eller ej spelar ingen roll
 sanningen värderar vi till noll
 
ingen skillnad mellan vetande och illusioner,
nej sådana distinktioner
är alldeles för svåra
för hjärnor så enkla som våra.
 
 

Fettisdag.

Tja, sjön suger.
 
Efter att ha läst några trösterika ord i DN fortsätter Argus på temat kropp och utseende. En ny undersökning ger vid handen att överviktiga hjärtpatienter lever längre än normalviktiga. Förutom att som sagt vara en tröst för oss aningen rundhylta, visar  detta att forskningen kan komma fram till ungefär vad som helst, så länge det finns pengar att forska för. Forskarna själva anser att resultatet är ett mysterium och en lekman kan väl bara instämma.
 
För oss "stora", som eufemismen lyder, är det väl bara att ;
 
Som det sig i detta fallet bör,
ställa upp i en unison kör
och tacka för våra stora kroppar
när maten vi i oss proppar
 
och inte ha dåligt samvete 
för att vara den fete
utan be att mer mat ska rädda vår hälsa
och oss ifrån infarkten frälsa.
 
 

Look Sharp.

 Lyckad löneförhandlare?
 
Argus har sent omsider begripit varför han aldrig riktigt nått upp till de astronomiska inkomster en del människor förtjänar, fast de enligt honom inte förtjänar dem. En australisk undersökning visar nämligen att utseendet har stor betydelse för mäns inkomster och i detta avseende har moder natur varit långtifrån givmild mot stackars Argus. Skulle arbetsgivarna enbart gått efter utseendet skulle Argus väl snarast fått betala för sin anställning.
Ett annat intressant rön i undersökningen är att bildsköna män också som  politiker tycks ha nytta av sitt utseende. Möjligen kan denna effekt vara en bidragande orsak till att Fredrik Reinfeldt lyckades besegra Göran Persson, även om valet i just detta fall  stod mellan pest och kolera.
 
Män hade också större nytta av ett tilltalande yttre än kvinnor i politiken, vilket forskarna tror kan ha sin grund i den gamla fördomen att ingen kvinna kan vara både intelligent  och vacker. Vad det gäller män tycks alltså fördomen snarast  vara den omvända, ju snyggare desto skärptare.
 
För Argus återstår väl bara att med Rolf Zetterlund "bita i det sura gräset";
 
Tja, vackert är inte det konterfej
som jag i spegeln ser
och aldrig lär det berika mej,
ett sånt fejs inga pengar ger
 
nej, man har fått klara sig på andra sätt
för att dra ihop till sitt levebröd
men har ändå kunnat äta sig mätt
(och av kropsshyddan att döma i överflöd.) (Metusalems anm.)
 
 
En påminnelse om att korrelationen mellan intelligens och utseende är ungefär lika stor som mellan intelligens och högsta vinsten på lotto utgör anekdoten om Marilyn Monroe och Albert Einstein där Marilyn säger ; Tänk om vi fick barn och de fick mitt utseende och er hjärna, varpå Albert svarar; Men tänk om de fick mitt utseende och er hjärna?
 
 
 
 
 

Framtidsmän.

 
 
 
 
 
 
 
 
 I väntan på nästa offer.
 
Två ligor i Stockholm har under en tid ägnat sig åt att överfalla och råna ensamma personer som  gått av bussen eller tunnelbanan. Modus operandi var att ta bankomatkortet och sen, med hjälp av kniv, tvinga av ägaren pinkoden för att därefter länsa kontot. Ligamedlemmarnas ålder i det yngre gänget låg mellan 15 - 17 år och ledaren var bara 15 år. Han är, trots sin ringa ålder, misstänkt för tidigare kriminalitet. Av någon outgrundlig anledning, förmodligen ren tur, har polisen lyckats sätta stopp för denna kriminella yrkesskola.
 
Den 15-årige ledaren lyckades dock, mindre förvånande, rymma, kontakta sina kolleger i rånarligan och på mindre än ett dygn återuppta den lukrativa verksamheten. Polisen uttrycker besvikelse över att grovt kriminellt belastade ungdomar så lätt kan rymma och återuppta sin verksamhet och efterlyser tuffare restriktioner från socialnämnden. En advokat anmäler emellertid  avvikande uppfattning och hävdar, med en naivitet som gänsar till imbecillitet, att dessa ligister befinner sig i "en känslig ålder" och att "man inte får glömma bort att det handlar om barn."
Tilläggas kan att flera av offren idag mår så dåligt att de måste träffa en psykolog regelbundet för att så småningom kunna fungera normalt igen. Polismannen säger; "Har man aldrig blivit utsatt för något grovt brott så tror jag inte man kan förstå vilket lidande det innebär. Det förändrar allt." 
 
Argus tänker sig att den 15-årige gangsterledaren och framtida samhällsbyggaren utropar;
 
I nattens mörker jag kung e
fast jag bara är en unge
jag skrämmer människor med kniv
och hotar att ta deras liv
 
i natten är jag ett rovdjur
ständigt liggandes på lur
jag leder en blodtörstig hord
som snart ska begå sitt första mord.
 
 
 
 
 
 

Till Boa.

 Boa Sr, den siste att tala sitt språk.
 
I januari 2010 dog Boa Sr i en ålder av 85 år. Hon var då den siste överlevande i Bostammen på Andamerna och med henne dog stammens språk. Argus har många gånger  sett de sorgsna ansiktena på bilder av nordamerikanska indianer från 1800-talet blicka mot sig och förstått att de varit medvetna om att inte bara de själva utan hela deras kultur var dödsdömd. 
 
Det är inte utan att Argus idag känner igen sig i deras situation;
 
Ja, döden väntar varje kultur,
precis som varje  människa och varje djur,
försvinner gör dess språk och seder,
men världen sig väl ändå reder
 
tragiskt dock för den som inser vad som sker
och som inte kan hoppas mer,
utan vet att liemannen är här
med sitt vassa skär.
 
 
 

Avlat.

Den katolske prästen påminner barnen om vikten av att hålla tystnadsplikten.
 
En amerikansk kardinal och en präst skall tillsammans betala 64 miljoner kronor i skadestånd till sexuellt utnyttjade barn. De erkänner däremot inte att något brott begåtts, utan betalar tydligen den runda summan av rent filantropiska skäl. Agerandet påminner inte så lite om forna tiders avlatshandel. Åtminstone kardinalen finns fortfarande kvar i katolska kyrkan och befinner sig nu i Rom för att välja ny påve. 
 
Det är väl möjligt att den pedofile prästen tänker i ungefär följande banor;
 
Det är inte sä lätt att leva i celibat
och ibland blir frestelsen för stor
men som tur är finns ju avlat
som frälsning från både pedofili och hor.
 
Man tar helt enkelt av kollekten
och köper sig fri och sen,
när man fått tillbaks självrespekten,
bär det upp i predikstolen igen.

Den tjuvaktiga skolan.

Här ses den tjuvaktiga personalen ifärd med att under sommarlovet stjäla själva skolan.
 
Elever vid gymnasieskola vann 25 000 kr vid  en kunskapstävling som anordnades av en branschorganistion. Pengarna delades emellertid inte ut till eleverna utan försvann in i skolans budget, för att täcka gamla kostnader. Skolans förklaring till stölden är att "priset fallit mellan stolarna."
Med föredömen som dessa inom vuxenvärlden får man väl vara tacksam att ungdomskriminaliteten inte är värre än den är.
 
Man kan väl anta att en av de vinnande eleverna tänkte ungefär så här;
 
Vi vann en tävlig som var jättesvår,
men vinsten blev liksom aldrig vår,
den försvann nånstans mellan stolarna
och varken jag eller polarna
 
fick av den se en enda krona
men nu får rektorn brottet sona
och rodnande av skam
få tillägget "Tjuven" till sitt namn.
 
 
 
 

Brott och straff.

 
 Fattar inte hur dom kunde känna igen mig??
 
En undersökning som gjorts bland 49 000 svenska män bekräftar det som människor utrustade med normala förståndsgåvor redan förstått, brottslingar är dummare än hederliga människor. Möjligen låg det alltså en viss sanning i Sokrates påstående att människor inte handlar fel för att de är onda, utan för att de inte förstår att de handlar fel.
I undersökningen av de 49 000 dömdes 12.6 % av de lågbegåvade till fängelsestraff medan siffrorna för normalbegåvade och högbegåvade var 6.3 respektive 1.9%. De lågbegåvade hade dessutom så svårt att inse skillnaden mellan rätt och fel att de dömdes flera gånger och till längre straff.
En intressant slutsats av denna undersökning är ju att, eftersom dumhet visat sig vara obotlig, tycks man här stå inför ett nära nog olösligt problem om man tillämpar dagens kriminal"vård".
 
Andra undersökningar visar att om tiden de kriminella varit inkapaciterade i form av fängelsestraff, och alltså inte kunnat tjäna några pengar, räknas in, så hade de tjänat mer på, ett t.o.m. lågavlönat, arbete. Möjligen har dock resultaten av dessa undersökningar inte internaliserats av brottslingarna.
 
 Kanke tänker, i den mån denna aktivitet är möjlig för honom, en återfallskriminell så här;
 
 Min mamma sa att jag skulle vara laglydig och snäll,
 men jag lydde henne inte utan blev kriminell,
 för jag tyckte det var lättare att till min försörjning sno
 än att utbilda mig och sen slita och gno
 
så nu sitter jag här på kåken igen
efter att ha försökt stjäla några spänn,
men det är inte lätt att ha någon moral
om ens hjärna är alltför skral.
 

"Rötterna går aldrig ur."

 Rolf Zetterlund, språklig nydanare i elitserien.
 
En vis man njuter av de frukter som erbjuder sig i överflöd och vår tid, som alla andra, kan han få sitt lystmäte av dumheter, säger Bertrand Russell och Argus kan bara ödmjukt instämma. En outsinlig marknad för språkliga idiotier tycks sportreferaten vara. Majotiteten av referenter kan inte skilja mellan subjekt och objekt; "Han passar till han." Att de skulle klara av sånt språkligt finlir som att skilja mellan possessiva och reflexiva possessiva pronomen är därmed inte att begära.
För många människor är det uppenbart en viss skillnad mellan "Han kysser sin fru." och "Han kysser hans fru." både i språkligt och, för de som fortfarande till äventyrs är utrustade med denna egenskap, moraliskt avseende.
 
Nu till den mera, om än oavsiktligt, underhållande sidan, språkliga nydaningar. Mästaren alla kategorier inom sportens, och möjligen alla andra världar, är ovan porträtterade Rolf Zetterlund med sådana odödliga uttalanden som; "Det är aldrig för sent att ge upp!" "Man kan inte äta kakan om man inte bjuder till." och sist men inte minst; "Ni tre bildar en kvadrat på mittplan."
 
För den verksamhet som sportmänniskorna eventuellt kan ha vid sidan om den på planen kan man väl bara hoppas att Esaias Tegnérs ord; Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta, inte bör tas alltför bokstavligt.
 
Orimligt kan det väl inte vara att en kommentator tänker si så här;
 
Det är inte lätt att skilja mellan honom och han,
eller hans och sin för en man,
som hela livet sparkat boll
och på svenskan har liten koll
 
det har fallit på min lott
att syssla med lek och idrott
och där behöver man inte direkt
se skillnad på objekt och subjekt
 
bara man vet vem som bollen har
behöver man inte ge ett svar
på om den ska passa han eller honom
eller om vi kan klå de eller dom.
 
P.S. Rubriken är ett av Christer Abramsson lätt förvanskat idiom. D.S.
 
 
 
 
 

Grus grus, grus i maskineriet?

Spanande efter partners.
 
Vårens första trana har siktats vid Hornborgarsjön, sökandes partners att på tranors vis tråda en vårdans med. Dock är tranan ännu så länge ensam på plats, varför det lär dröja lite innan dansandet kan börja.
Detta visar att det inte alltid är en fördel att vara först, ungeför som för Alexander Graham Bell som uppfann telefonen, men bara kunde ringa till sig själv och där tutade det upptaget.
 
Alltnog den förstkomna tranan är värd ett varmt (så långt som möjligt, med tanke på årstiden) välkomnande och Argus antar att den danssugna kanske funderar;
 
Hit flyger man till en världskänd bana
för att få sig en riktig dans
men här syns inte en enda trana
var är allihop nånstans?
 
Dom har väl inte flugit vill,
så att förvirringen blev total
och att dom inte hittade till
vår världsberömda lokal.
 
Apropå fåglar och vår i luften är det inte utan att Argus minns Blandarens lakoniska konstaterande;
Vårens första lärka hittades igår ihjälfrusen i stadsparken.

Nomen nescio.

 Ett kort minne blott?
 
Namnlagskommittén kommer i maj att föreslå ändringar i den svenska namnlagen så att gifta par kan behålla bådas namn och bilda ett dubbelnamn och,  så vitt Argus fattar, ett nytt släktnamn t.ex. Johannisson-Åkerbock,ett namn som eventuella ätteläggar kommer att bära. På lite sikt väntar dock en intressant utveckling, om barnen i sin tur gifter sig och väljer samma namnprincip kan längden på dörrskyltarna bli i princip oändlig t.ex. Johannisson-Åkerbock-Larson-Hansson o.s.v. ad infinitum.
 
Argus, som redan idag har problem med namnfloran och ibland får för sig att det vore bättre att ersätta namn med personnummer, ser med en viss bävan denna utveckling an.
 
Min farfarsfar föddes Ek,
men han för trycket sig vek
och lade till ett Westerquist
vilket min farfar tyckte lät så trist
 
att han la till Svensson-Nyman
och min pappa ville inte vara sämre han
utan adderade Nilsson-Haag
så Ek-Westerquist-Svensson-Nyman-Nilsson-Haag heter jag.
 
I fuskarSverige kan ju denna namnprincip bli en variant på William Makepeace Thackerays;
Jag vill hellre skapa mig ett namn än ärva ett.
 
 
 
 
 
 
 

Helgon in spe.

 Kanske inte Guds bästa barn?
 
Kanadensiska forskare har kunskapat i saligförklarade Moder Teresas,född Agnes Gonxha Bojaxhiu i Albanien, förflutna. Forskarna har uppdagat att den saliga kanske inte var riktigt det helgonlika Guds barn som hon uppfattats som världen runt, en uppfattning som livligt underblåsts av den katolska kyrkan och i retur givit den storslagen goodwill.
 
Den stiftelse som Modern skapade administrerade hundratals miljoner dollar,men de sjuka och fattiga som sökte hjälp möttes av missionsstationer med "dålig hygien,undermålig mat och en uppenbar brist på omvårdnad." "Någon medicinsk personal fanns inte, inte ens smärtstillande läkemedel."
Däremot har Moderns stiftelse fört över miljontals dollar till hemliga bankkonton istället för att använda dem vid ett antal naturkatastrofer där hjälp från stiftelsen, trots vädjanden, uteblivit.  
Om nu nunnan var återhållsam med ekonomiskt bistånd tycks hon ha varit desto generösare med böner för de fattiga om vilka hon yttrade; Det finns något vackert i att se de fattiga acceptera sin lott, att lida på samma sätt som Kristus.
 
Omöjligt är det väl inte att ungefär följande tankegångar farit genom Moder Teresas huvud;
 
Det är inte lätt att vara en fattig  nunna,
hur i Herrens namn ska man kunna,
undvika att frestas att göra fel
och lägga undan lite för egen del
 
det verkar ju som om de flesta i byn,
ändå överlever på Guds försyn,
så en och annan million
kan väl få tillfalla min person
 
och när sen kyrkan tagit sin skatt,
så får man väl ändå säga att
jag, Moder Teresa, om någon,
förtjänar en position som helgon.
 
 Det är väl bara att instämma med Oscar Wilde; Varje helgon har ett förflutet och varje syndare har en framtid.
 
 

Processen.

 200 spänn, prutat och klart.
 
Migrationsverket har visat sig vara en stark aspirant på titeln som svenska mästare i resursallokering genom att ta strid i kammarrätten om 200 kronor. Förvaltningsrätten har givit en man rätt till 600 kr i bidrag för att köpa vinterskor och en begagnad vinterjacka i den inte alltför vanliga storleken XXXL, vilket ju inte framstår som överdrivet generöst. Det anser emellertid Migrationsverket, bl.a. med motivet att mannen nu flyttat till världsmetropolen Jönköping, där det enligt verket finns en väl fungerande marknad för begagnade kläder och vill pruta bidraget till 400 kronor.
Det är inte så lätt att på rak arm klura ut vad denna process kan kosta de svenska skattebetalarna, men en inte okvalificerad gissning är att den går på många gånger 200 kronor.
 
Argus gissar att någon på Migrationsverket funderar;
 
Om 200 tänker vi ta strid, 
även om det tar en j-ä tid,
för då hinner vinter övergå till vår,
innan mannen några pengar får,
 
då behöver han inga vinterkläder mer
och kanske bara om 300 kronor ber,
där ser man hur viktigt det är att få rätt
även om man på resurser sätter sprätt.