Bot och bättring.

EU vill att det svenska apoteksmonopolet skall hävas och att vi framöver skall kunna "bota huvudvärken" på ICA.

Skrotas sedan det svenska systemmonopolet så att vi kan köpa alkohol på ICA , så kan vi ju skaffa både symptom och botemedel på samma ställe , vilket ju sparar in ett par steg.  

I valet och kvalet.

Åter ( Se Den blinda kärleken)  har det kommit rapporter om att Viagra kan orsaka blindhet.

 Utrustad med skarp syn och från sin höga utsiktspunkt är Argus dock långt ifrån tvärsäker på att de föga hísnande synupplevelser som jordelivet erbjuder inte är värda detta offer på sexualitetens altare och upplevelser av annan hisnande karaktär.

Sommarnatt.

Regnet faller i sommarnatten varm,

hon sover så tryggt på min arm.

Jag tänker jag ligger väl vaken en liten stund till

och låter tankarna vandra vart de vill.

 

Jag tänker på stort och smått,

sånt som är ont och sånt som är gott

och på henne som sover så tryggt på min arm

i den regniga sommarnatten varm.

 

Jag tänker på att det enda med visshet vi veta kan,

är att en dag skall vi mista varann,      

jag och hon som sover så tryggt på min arm,

i den regniga sommarnatten varm.

Misstag.

Förstrött sitter Argus och ögnar igenom Aftonbladets floskelsamling och fastnar för ett yttrande fällt av de personer på skivbolaget Decca som 1962 refuserade The Beatles med orden ;             " Vi tycker inte om deras sound och gitarrmusik är på väg ut."

 

Argus gissar att dessa personer förpassades till en plats där de, i likhet med oskulder och fallskärmshoppare , inte kunde göra om sitt misstag.

Tystnaden.

Denna vackra morgon i maj  är det fortfarande alldeles tyst, bara fågelsången hörs , ännu konkurreras den inte ut av människans buller.  Luften är ännu ren och kyligt klar , den har ännu inte besudlats av de maskiner som människan ( till vilken nytta , som Oblomov skulle sagt ) konstruerat för att förflytta sig och som nu håller på att kväva henne.

 

För första gången under människans långa vandring är tystnad och ren luft  en lyx , som allt färre kommer att ha möjlighet att få del av.

Rakkniv.

Den man som dömts för mord på 10-åriga Helén Nilsson och  26-åriga Jannica Ekblad säger sig inte kunna förklara varför hans sperma finns i Jannica Ekblads kropp.

 Vore han lite filosofiskt intresserad skulle han kunna lära av  den engelske 1300-tals filosofen Wilhelm av Ockham och hans rakknivsprincip. Principen går ut på att man inte bör anta existensen av fler ting för att förklara ett iakttaget fenomen  än de som krävs.

 

Med andra ord , den enklaste förklaringen är oftast den riktiga.

 

Anställningsvillkor?

Med jämna , och allt kortare , mellanrum frågar sig Argus om debilitet är ett anställningsvillkor vid svenska myndigheter. Frågan börjar dock numera kännas aningen retorisk.

 

Den myndighet som senast utmärkt sig är kronofogdemyndigheten i Örebro. Där har "Team 11" , förmodligen namngiven av någon chef med  svaghet för amerikanska polisfilmer, begivit sig iväg till Kumlaanstalten för en indrivningsaktion mot Helge , som Expressen så familjärt skriver. Det rör sig alltså om den småmysige Helge Fossmo. Hur många personer gruppen bestod av skriver inte Expressen men får Argus gissa rör det sig om fyra "man" , eller så många som bekvämt ryms i nya kombitjänstevolvon.

 

Man kan bara spekulera i vad dessa representanter för idioti trodde sig finna i cellen. En Steinwayflygel? Väggarna klädda med dyrbar konst? En Ferrari? Nåväl , vad man fann var en vigselring och en bärbar dator. Detta kap har vid en returresa ( förmodligen av lika många personer)  emellertid   återlämnats , eftersom det skulle kosta lika mycket att få datorn i säljbart skick som den är värd.Vigselringen är inte utmätningsbar.

 

Men som nån okänd sa , de kanske inte är dumma , de kanska bara har otur när de tänker?

Trevligt ändå i den attraktiva skolan.

En undersökning visar att andelen elever på högstadiet och gymnasiet i Stockholm som fuskar eller skolkar uppgår till sex respektive sju av tio. Andelen elever som använder narkotika eller alkohol uppges ha minskat sedan förra undersökningen 2002.

 "Men åtta av tio elever trivs ändå bra i skolan." skriver DN

 

Där ser man , visst kan man ha trevligt utan sprit!

Attraktiv.

I ytterligare ett desperat försök att rädda vad som räddas kan av den svenska skolan och dess anseende har projektet "Attraktiv skola" startats. Hela projektet kommer att kosta 229 miljoner varav 40 omsatts på hotellnätter, föreläsare,resor , mat , vin, kaffe och underhållning.

 En "konferens" gick av stapeln på Örebro slott , där deltagarna fick ta del av "tunga fotsteg,djupa suckar och märkliga gestalter ur det förgångna."

En annan bestod av "hockeybuffé" och en ishockeymatch. Idag träffas man på Tofta strandpensionat , där också "skolministern" kommer att närvara.

 För säkerhets skull valdes de kommuner som skulle få medverka ut under en vecka på ett fyrstjärnigt hotell i Nice av sju "skolledare". ( Tillsammans hade de 113 ansökningar att klara av, 34 kommuner valdes slutligen ut.)

Hitintills anser hälften av deltagarna att projektet är misslyckat och en tredjedel har hoppat av.

 

Så mycket kosmetika att det förmår  göra den svenska skolan attraktiv finns nog knappast att uppbringa uti hela Svedala.

Sjukdomskonkurrens.

Sjukvården har av DN utnämnts till Sveriges sjukaste arbetsplats. SvD håller däremot en slant på en annan viktig samhällsfunktion i artikeln "Systemet (bolaget, inte samhällssystemet , min anm.) är sjukt."

 

Vem sa att inte dessa samhällsfunktioner var konkurrensutsatta? Inom kategorin " Sveriges sjukaste arbetsplats" är nog konkurrensen knivskarpare än i den allra som värsta melodifestival.

Förfall.

I DN kan man läsa att Slussen förfaller och håller på att bli trafikfarlig. Sorgligt att säga är det nog inte bara Slussen som befinner sig i förfall.

 

Om Sverige har några likheter med Grekland på 200-talet f.Kr. så är det väl med Bertrand Russells ord att "den allmänna förvirringen bidrog till ett moraliskt förfall , som var ännu mera påtagligt än det intellektuella."

Hjärntvätt.

Expressen meddelar idag att Margareta Winberg under sin tid som jämställdhetsminister hjärntvättades av  radikalfeminister.

 Det var kanske då hennes hjärna krympte och antog sin nuvarande storlek?

Onödig orgasm?

En forskare hävdar att den kvinnliga orgasmen ur evulotionär synpunkt är onödig.

Argus hävdar att väldigt mycket som gör livet värt att leva är onödigt.

 

"Is sex dirty? Only when it´s being done right." Woody Allen

Tvärsäkert.

Det är inte farligt att åka tunnelbana, säger SLs "säkerhets"chef i en intervju med DN. Aftonbladet presenterar idag en undersökning som visar att under 2004 inträffade 7320 "incidenter" , därav 597 av våldskaraktär.

 

Hur många "incidenter" det blir per dag kan den aritmetiskt begåvade med säkerhet lätt räkna ut.

Motstånd.

"Sportkommentatorn" Olof Lundh ( Expressen ) säger inför den förestående VM-kvalmatchen "Malta är ett skitlag", tydligen utan en tanke på att lilla Malta har 396 000 innevånare , vilket  är nästan 100 000 färre än Göteborgs kommun. Så efter sina förutsättningar kanske de inte är så pjåkiga.

 

"Tänkaren" och strategen Lasse Lagerbäck konstaterar vidare " de största motståndarna är vi själva", ja är det något lag som kan ha problem med att slå Sverige så är det Sverige. ( Och möjligen Malta , men de har som sagt lite andra förutsättningar.) 

Sanningens ögonblick.

Omkring år 2050 kommer människor att kunna ladda ner sin hjärna på en superdator , spår en framtidsforskare. Om inte förr så kommer då sanningens ögonblick för många politiker , när det utrymme som deras hjärnor kräver på hårddisken skall bestämmas.

Uppskjutet.

I DN kan man läsa om en begravning som fick skjutas upp därför att platsen för den sista vilan var grävd bland "svenska protestanter" vilket den avlidnes "serbiskt-ortodoxa" familj inte kunde acceptera.

 

Denna tragiska händelse påminner Argus om en annan man som också gärna sköt upp saker , Fritiof Nilsson Piraten , på vars gravsten det står skrivet ; "Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan. 1972."

Klassamhälle.

Förmodligen i ett desperat försök att förbättra den kaotiska och underpresterande organisation som går under namnet den svenska skolan, föreslår en "regeringens utredare"  att lärarna skall delas in i och avlönas efter tre olika "kompetensnivåer" , som dock inte har med deras utbildning att göra.  Bedömningen skall i stället utgå från så lösa grunder som "åstadkommit bra inlärning" , "bedrivit lokalt utvecklingsarbete" etc.

 

Den svenska skolan måste var en av världens mest misshandlade organisationer och är ett skolexempel (sic!) och som sådant varnande  , på vad som kan hända när den politiska okunnigheten och klåfingrigheten får fritt fram.

Kunskap.

Svenska elever har enligt en undersökning av OECD gjord i slutet av 2004 ytterligare halkat efter i kunskapsnivå sedan förra undersökningen gjord 2001. Sämst är resultatet i matematik där Sverige av trettiotalet OECD-länder hamnar på 17:e plats. För jämförelsens skull kan nämnas att Finland toppar alla tre kategorier.( Läsförståelse, matematik och naturvetenskap.)

 Men då skall man hålla i minnet att Finland aldrig haft en utbildningsminister som likt Sveriges Ingvar Carlsson lika frejdigt som debilt utropat ; "Skolan skall vara spjutspetsen på vägen mot socialismen."  ( Inte kunskapen.) Det finns fortfarande människor som tar Ingvar Carlsson på fullt allvar.

 

På lång sikt är det nog som Sokrates konstaterar ; " Det enda goda är kunskap och det enda onda är okunnighet."

Ironi.

Argus har fått en reaktion på sitt inlägg "Skandal" som visar vad han i och för sig visste förut , att ironi kan vara ett farligt vapen. Han antar dock , kanske felaktigt , att eftersom det endast rör sig om en enstaka reaktion , så har ironin ( som siktar in sig på den idiotiska melodifestivalen och den likaledes idiotiska chauvinism och provinsialism som uppträder i såna här sammanhang) gått fram.

 

Någon läsare har kanske upptäckt att angreppet inte blir lika roligt när man ord för ord förklarar det, vilket är anledningen till att Argus föredrar att skriva i ironins förklädnad.

 

"Allvar som göms bakom skämt är humor. Skämt som  göms bakom allvar är ironi."

Arthur Schopenhauer

Dancing with Mr B.

"Justitie"minister Thomas Bodström vill enligt Aftonbladet bugga på försök. Tidigare har ju Bodström setts dansa break-dance på en socialdemokratisk kongress. För att inte tala om alla valser han dragit.

 

Apropå break-dance håller Argus med författaren Sydney Rome som säger :" Förr var dans erotik , nu är det gymnastik."

Skandal!!

Efter det att Norge å det kraftigaste distanserat Sverige i Melodifestivalen faller bara ett ord naturligt som kommentar för Argus vidkommande och det ordet är detsamma som återfinns i rubriken!

För Norge med sina oljemiljarder är det väl ingen konst att bedriva lobbyverksamhet och på  såväl det ena som det andra sättet "påverka" jurymedlemmarna. Dessutom har , ryktas det, medlemmar av juryn bjudits in till Norge för att avnjuta måltider i Europas kanske finaste haute cuisine ( Se Kappvändning.) , samt avnjuta kvinnlig fägring å momsbefriade strip-tease etablissemang (Se Avantgarde.)

 

Från norsk sida kommer man säkert att hävda att ovanstående bara är fantasiprodukter från Argus konspirativa och paranoida hjärna , men frågar sig Argus och er , när byggde Noak arken , före syndafloden eller efter?

 

Fast sett i ett större perspektiv var det egentligen Sverige som vann tävlingen eftersom segrarinnan är bosatt i Göteborg. Där ser man vad Sverige med sin , i jämförelse med Norge , generösa invandrarpolitik kan åstadkomma på nöjets estrader, må Gud förlåta mig dessa rader.

Uppvaknanden.

Miljöpartiets Peter Eriksson har insett att han är medlem av ett "stolligt parti som tar konstiga beslut"   och en utredare på LO har upptäckt vad alla icke socialdemokrater länge vetat, sysselsättningsgraden i Sverige ligger på 60 % , inte 77% som är den officiella, så att säga mera sovjetiska siffran.  

 

La vida es sueño , Livet en dröm , skrev Pedro Calderon. Ja , åtminstone vaknar en del människor väldigt sent ur drömmarnas värld , skriver Argus.

Körförbud?

Kristdemokraterna tycker att svensk bilprovning är föredömligt organiserad och att den svenska sjukvården har mycket att lära här.

 

Ja , för att underlätta för försäkringskassan i dess vankelmod om vad som egentligen är sjukdom, kunde man ju till exempel införa tydligare läkarutlåtande om en patient.En tvåa skulle medföra obligatoriskt återbesök och var sjukdomen inte åtgärdad då så blev det körförbud.

Ensamma hjärtan.

En ny undersökning visar enligt Sv D att ensamhet tär på mäns hjärtan.

 

Detta fenomen besjöngs ju redan av The Beatles i Sergeant Pepper´s Lonely Hearts Club Band för snart fyra decennier sedan.

Snille och galenskap.

En geniförklarad svensk regissör och skådespelare har attackerat en ung kvinna , bl.a. med hjälp av senap och ketchup. " Jag var som galen" säger snillet själv.

 

Denna händelse skall emellertid inte tas som intäkt för hans genialitet, för som Johan Henric Kellgren , vår store upplysningstänkare säger ; "Man äger inte snille , för det man är galen."

Märkvärdigt.

En del händelser passerar märkvärdigt obemärkta i denna märkliga värld. En sådan händelse är publiceringen av "Märk världen." "en bok om vetenskap och intuition" av den danske författaren och vetenskapsjournalisten Tor Nörretranders. ( Publiceringen skedde  för ca tio år sedan.) Boken berättar om vetenskapliga upptäckter som ifrågasätter en mängd invanda föreställningar om medvetande , information, och civilisation.

 

 Boken rekommenderas å det varmaste av Argus , som utan att darra på vare sig röst eller manschett, hävdar att den borde utgöra obligatorisk läsning i gymnasieskolan , först och främst p.g.a. författarens holistiska och tvärvetenskapliga grundsyn.

 

Om det , mot all förmodan , skulle vara så att referenser från Argus inte skulle vara tillfyllest (nog, övers.anm.) för att placera denna betydande bok på din bokhylla , ber Argus att få rereferera till författaren Björn Ranelid som anser att boken är en av de viktigaste han läst. 

          

                                                Märk världen.

                                              Den märker dig.

 

Generalklausul.

" Justitie"minister  ( justitie står ju för rättsskipning och rättvisa och eftersom vi inte har någon sådan i Sverige har jag , illfundigt så det förslår , placerat denna del av titeln inom parentes (sic ) ) Thomas Bodström vill förbjuda kopieringsskyddet , d.v.s. han vill förbjuda förbudet mot att kopiera.

 

Det enklaste vore väl att införa en generalklausul i Sverige d.v.s. allt som inte är uttryckligen tillåtet är förbjudet.

 

"Ju mer fördärvad staten är , desto fler är lagarna." Tacitus 

Politikerslingrande och naturlyrik.

I en artikel i Aftonbladet försöker förbundssekreteraren i SSU (bort)förklara det faktum att ca en tredjedel av medlemmarna inte längre vill vara kvar i förbundet. Hennes första förklaring lyder ; "Dels är vi ett ungdomsförbund och det innebär att man kan känna sig gammal." Detta faktum  hindrade dock inte att Kjell-Olof Feldt, 73, var registrerad som medlem. Men han kanske var gammal utan  att för den skull känna sig gammal?

 

Hon medger att det kan finnas fiffel "långt tillbaka" i tiden , men hänvisar i nästa andetag till en pågående undersökning som skall undersöka om fiffel förekommit mer nyligen. Denna förbundsordförande är ämne till en verkligt stor politiker.

 

Inspirerad av Aristofanes , " Under varje sten gömmer sig en politiker", och denna socialdemokratiska påläggskalv, har Argus skapat  följande stycke naturlyrik ;

 

En dag när Argus spankulerade i naturen,

för att observera de vilda djuren,

såg han en skylt i  solens sken,

"Försiktigt! Det lurar en politiker under varje sten"!

Dunkla "tankar".

http://carinaae.webblogg.se/index.html

Försök att läsa igenom ovanstående, "Erfarenheter." ( och förstå det). Lägg speciellt märke till den dubbla negationen ( inte  varken eller ) som får meningen att betyda det motsatta mot vad skribenten , en socialdemokratisk riksdagskvinna , vill.

 

"Vad du ej klart kan säga, vet du ej;

det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta." Tegnér

 

Salvador Dali vägrade mönstra till första världskriget med orden ; " Jag vägrar låta mig bedömas av människor som är dummare än jag själv."

 

 Argus säger ; " Jag vägrar låta mig styras av folk som är dummare än jag själv."

Brott och mesallians.

En ung man greps av polis två timmar efter det han hade gift sig , rapporterar Aftonbladet. Dock hade han inte gjort sig skyldig till äktenskapsbrott , vilket ju i likhet med skeppsbrott inte är något kriminellt  utan ett haveri, som den fine aforistikern Stig Johansson påpekar.

 

Den unge mannen hade gjort sig skyldig till bl.a. rattfylleri och får tillbringa bröllopsnatten i häktet i stället för den äkta sängen, något som  kanske får hans brud  att som Nancy Astor , Storbrittaniens första kvinnliga parlamentsledamot , konstatera ; " Jag gifte ned mig , det gör alla kvinnor."

Diffust.

Johan Ehrenborg som hävdar att Sverige i själva verket har en god ekonomi och att de som hävdar motsatsen bara är illasinnade människor som vill tjäna "högerkrafterna" står nu med sitt bolag ETC inför sin femte konkurs. Han är dock inte alltför bekymrad , upplyser DN oroliga läsare. Kanske beror det på att han har lika diffusa begrepp om sitt företags ekonomi som om Sveriges? Han brister dock inte i självförtroende utan påpekar karskt att "han har en jäkla stor kunskap".

 

Även på området könsroller visar Ehrenborg upp ett visst mått av förvirring.Han visste   att han inte ville leva i en klassisk mansroll , men inte heller i en kvinnoroll , utan i "något slags valfritt kön ."

 

Tydligen har Ehrenborg lite svårt att inse att både "ett valfritt kön" och en god svensk ekonomi är något av tulipanarosor , men det kanske inte bekymrar en man som besitter "en jäkla stor kunskap"? 

Misstänkt?

En person som återfunnits på en strand i England bekrivs av Aftonbladet som "misstänkt" svensk. Det är väl inte alltid man är  "så glad att man är svensk" som Birgitta Andersson sjöng , men vi jämställs väl ändå inte med medlemmar av ex.vis al-Qaida? 

Nivellering.

"Men med slätkammat hår                                                                                      

nivelleringen gjorde entré.

Och så blev det så här

vi är lika som bär .

Kan ni se något särskilt i de ?

Folk betalar sin skatt och är snälla 

fastän inte ett skvatt originella .                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

 

Orden faller Argus i minnet ibland , t.ex när det gäller en fifflande landshövding som på sitt slott i residensstaden satt och klippte ICA-kvitton för att lura länets skattebetalare på några kronor. På 1880-talet avvek stadskassören med hela stadskassan till Syd-amerika. Det var lite klass på bedrägeriet det!

 

Ett exempel på mera makronivå ,så att säga, är ju Vår Herre , som efter Leibniz påpekande av teodicéproblemet , fråntagits sina attribut som omnipotent , allvetande och benevolent eller välvillig och numer framstår som vilken f.d. potentat i mängden som helst. 

Förväntningar.

Nyss hemkommen från sin morgonrunda och med siktet inställt på en frugal frukost  , denna härliga morgon i hänryckningens och förväntningarnas tid , kommer Argus att tänka på två små historier som har med just förväntningar  ( och selektivt hörande ) att göra.

 

Ett par får besök av ett annat par  och när tillbörliga artighetsfraser är avverkade säger värden till den manlige gästen ; " Ja du,Sven om vi skulle ta och gå ut i vedbon en stund?"  På vilken förfrågan Svens svar kommer prompt ; "Ja, tack."

 

Två yngre ston går tillsammans med ett tredje , något erfarnare och betar av det färska majgräset i hagen. Två bönder passerar och de tre hästarna hör dem prata sinsemellan , varvid de två yngre reagerar men förväntansfulla gnäggningar. - Lugna ner er , han sa att PINGSTEN kommer snart , manade det äldre stoet. 

Trångt.

I sin bok " Spillran av ett moln." skriver författaren Rolf Edberg om folkökningen och befolkningsexplosionen och han gör följande tankeexperiment ; Om den folkökningstakt som rått sedan mitten av 1900-talet, d.v.s. en procent ( idag har den stigit till två ) hade rått sedan 2500 år hade jordens befolkning idag uppgått till 15 biljoner individer. Vilket skulle betyda att det skulle finnas en människa på varje kvadratmeter land.

 

Idag uppgår jordens befolkning till sex miljarder människor , med nuvarande ökningstakt tar det bara 35 år att fördubbla denna siffra. De mest optimistiska experterna på området räknar med att jorden kan föda 50 miljarder människor. Ett "mål" som är nått någon gång på 2100-talet. De mindre optimistiska räknar med att högst 15 miljarder kan överleva på klotet. Om nuvarande ökningstakt bibehålls kommer detta tal att nås någon gång i mitten av 2000-talet , i våra barns och barnbarns värld.

 

Det kommer att bli trångt i vårt oikos i kosmos , vårt hus i det vackra och välordnade, som de grekiska naturfilosoferna sa.    

 

Oikos ( grekiska , hus , boning, jfr.  ekologi , ekosofi, ekonomi) kosmos ( skönhet,ordning jfr kosmetik.)

 

För övrigt kan Argus å det varmaste rekommendera Rolf Edbergs författarskap , kanske speciellt "Årsbarn med Plejaderna." med fina illustrationer av Gunnar Brusewitz. 

Enigmatiskt och axiomatiskt.

Bryggeriföretaget Falcon gör reklam för sitt öl med några burkar som dansar fram över isen , varefter texten "Matchens lirare." tonar fram. För Argus , utrustad med det blygsamma mått av intelligens som är utmärkande för flertalet människor , som han är, förefaller sambandet "Matchens lirare." och öl en smula enigmatiskt ( kryptiskt , övers. anm.)( gåtfullt övers.övers.anm)

 

Längre ned i annonsen skärper Falcon dock till sig och kommer med följande axiomatiska ( aprioriska övers. anm.) ( självklara övers. övers. anm.) uttalande ; " Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem."

 

Här är dock Argus snäppet värre i självklarhet och hävdar , med en viss bestämdhet, ; Att börja dricka ( alkohol ) ökar risken för alkoholproblem. 

Nepotism.

Den nye påven , Benedictus XVI ,  skall snabbehandla kompisens och företrädarens process för att bli helgonförklarad och förbigå de vanliga fem årens väntetid. ( Fast för mig framstår ju fem år som en droppe i havet i det eviga riket.)

 

Undrar vad vår Herre har att säga om detta utslag av svågervälde?

Kicken.

En tidsskrift som kallar sig Connoisseur har beslutat sig för att "sparka" alla läsare med en inkomst under en miljon , för att göra tidningen mer "exklusiv", skriver Aftonbladet.

Ett annat sätt att uppnå "exklusivitet"  är ju att "sparka" alla läsare med en IQ över 32 , skriver Argus.

 

Connoisseur var förresten förr en konsttidsskrift utgiven , fram till -92, if my memory serves me well, av  Hearstkoncernen , en organisation som Ernest Hemingway inte var särskilt positivt inställd till , vilket framgår av följande lilla anekdot;

 

En av Hemingways vänner , journalist till yrket , berättar sorgset att han fått sparken från Hearstkoncernen och Hemingway replikerar ; " Ja , men det är ju som att få kicken från en spetälskekoloni." 

 

Argus har en smygande känsla av att många svenskar har samma , rättmätiga , känsla i sin "nuvarande organisationstillhörighet" som socionomerna skulle uttrycka saken.

Debatt.

SvD presenterar , som en nyhet , att Göran Persson skall debattera med sig själv. Mig veterligt har sagde potentat hitintills inte lyssnat på någon annan , vilket så att säga konstituerar begreppet debatt.

 

Vad än Göran Persson må vara känd för ,  så inte är det lyhördhet.

Förberedelser.

Tre Kronor  förbereder sig för fiasko skriver Expressen . Ja, att hoppas på  det bästa , men förbereda sig för det värsta , är på det hela taget ingen dålig livsstrategi , skriver Argus.

 

   

Boxning.

En "jämställdhetsexpert" uttalar i Aftonbladet uppmaningen "Boxa barn - det förstår de." 

 

Frånsett denna "expert" är nog annars människor tämligen eniga om att våld inte är någon särskilt bra uppfostringsmetod och att risken är stor att de som utsatts för det tenderar att ge igen på andra, fysiskt svagare, individer.

 

Ur intellektuell synpunkt kan det också vara en tveksam metod , jag tänker på proffsboxaren  som erbjöds en tredjedel av gaget för egen del , men surnade till och muttrade "Jag vill ha minst en fjärdedel." Fast i det fallet kan man kanske diskutera orsak och verkan.

 

Visst kan barn vara svårhanterliga , men att försöka motverka ett negativt beteende med ett annat är nog inte särskilt klyftigt. Minus 1 + minus 1 blir alltid minus 2.

Pseudojournalistik.

Med anledning av att sångaren Lasse Berghagen fyller 60 år har Expressen skrivit en artikel om honom.

 Berghagen tillhör ju inte kategorin sex , drugs and rock ´n rollartister , men för att någon skall orka läsa det journalistiska mästerverket har Expressen satt rubriken "Jag var vild och galen." 

Vildheten och galenskapen förklaras ett stycke in i artikeln när Berghagen säger "Jag var vild och galen i yngre år , men vem var inte det ?"  Vidare förklarar han , "Jag är som jag är." vilket är en intressant likhet med alla de människor som också är som de är.

 

Berghagen berättar också att han under en tid var tvungen att skriva låtar för att kunna överleva , med tanke på hans yrke  skulle man kanske kunna säga att han , också i likhet med de människor som är som de är , var tvungen att arbeta för brödfödan.

 

Sanningen är väl den att Lasse Berghagens liv är lika intressant som de flesta människors vilkas liv är som de är , men det är ju inte omöjligt att Expressen kommer med en stort uppslagen artikel på detta ämne också under rubriken "Vi var vilda och galna."

Perfektionism.

En dansk präst som förklarat att han inte tror på en skapande Gud , evigt liv eller återuppståndelsen och därför fått sparken , skall nu få en ny chans.

 

Ja , Herregud vem är väl perfekt i sin yrkesutövning?

Traditioner.

En åttaårig flicka , ursprungligen från Angola men nu boende i England , har torterats av sina släktingar som misstänker henne vara en häxa.

 

Där ser man , inte alla har tagit steget in i 2000-talet med dess skepticism mot det ockulta och diverse religiös mumbo-jumbo , utan håller envetet fast vid gamla traditioner från den ljuva medeltiden.

No shit ?

Impotenta män gör ett sämre jobb , skriver Aftonbaldet.

 

Det är kanske det impotens betyder, skriver Argus.

Grip in !

En av de största svenska floskologerna , i knivskarp konkurrens med storheter som Göran Person , kriminologen , eller krimonologen som DN skriver i en slags Freudiansk felsägning, Jerzy Sarnecki uppmanar människor att inte rädas utan i stället ingripa mot brott eller störande av ordningen. Detta med anledning av en händelse i Stockholm där en 29-åring sparkades till döds sedan han "gripit in" mot slödder som stod och urinerade i en port.

 

För inte särskilt länge sedan misshandlades en man nästan till döds sedan han i en park på Södermalm "gripit in " mot ett par klottrare.

 

Sarnecki beskriver hur farliga berusade människor kan vara och vaknar för en kort stund till när han säger ; " Ibland är det bättre att ringa polisen än att ingripa själv."

 

Vad Sarnecki inte tycks ha riktigt klart för sig är att det slödder människor förväntas "gripa in " mot ofta är så omtöcknade av , inte bara alkohol utan en kombination av snart sagt alla hitintills uppfunna droger , att deras även i nyktert tillstånd blygsamma hjärnkapacitet är reducerad till reptilnivå. Deras beteende blir därmed , även för dem själva, omöjligt att förutse.

 

Den svenska polisen är som tidigare konstaterat inte mycket att luta sig emot  , men de utger sig trots allt för att vara professionella på detta område , så tills motsatsen slutligen är bevisad bör nog människor anlita dem , om de inte vill bli ihjälsparkade för att någon urinerar i en port och inte tål en tillsägelse om det olämpliga i detta.

Datering.

Argus skarpa ögon kan inte undgå att se att en bloggare daterat sin blogg av den 9 maj , enligt följande 090505 , alltså med siffran för dagen först. Argus som inte är tvärsäker på någonting utom döden och skatterna , blir aningen osäker på vilket dateringssystem som är det riktiga och ber därför att få omdatera sin blogg av den 5 maj ( 050505 Folknykterhetens dag ) där siffran för året står först.

 

Den rätta dateringen på bloggen , med dagen först , skall alltså vara 050505.

Människovärde?

Genom årtusende har filosoferna diskuterat begreppet "människovärde" och vad det skall innebära. Någon slutsats har man inte kommit fram till , varför begreppet får anses kognitivt meningslöst , som Bertrand Russell skulle uttryckt saken. Han berättar om en person som beräknade värdet av de ämnen , metaller och kemikaler, som en kropp innehöll och på den grunden försökte sig på en kvantifiering av "människovärdet." Jag tror att det sammanlagda värdet låg på ca 7 dollar, men det här var ganska länge sedan så möjligen har "människovärdet" stigit något sedan dess.

 

En fingervisning om vad en människa kan vara värd , kan man emellrtid få i DN idag. Vid ett fånguppror i Tasmanien , inte i "Talismanien" som nog är ett sagoland påhittat av någon drömsk journalist på DN, har de "intagna", som den svenska termen lyder, släppt sin gisslan i utbyte mot 15 pizzor. Exakt hur många gisslan var framgår tyvärr inte , men när Argus får reda på det ber han att få återkomma med en tämligen så exakt bestämning av en människas värde.

 

Möjligen kommer en av de "intagna" , som skjutit ihjäl 35 människor , att anmäla en avvikande åsikt.

Om baken och om bakfoten.

De hälsofördelar man vinner på att sluta röka , går till stor del förlorade i. o. m. den viktökning som rökstoppet medför , säger en ny undersökning. Håhå,,ja ja, hur man än vänder sig har man den s.k. baken bak s.m.s. , säger Argus.

 

Ett förtydligande kan här vara på sin plats , förkortningen s.m.s. står för  "som man säger" och inte Short Message Service , som ju förkortas "sms". Analogt med att "mm" betyder millimeter och "m.m." med mera. Men det finns väl ingen som hankat sig igenom den svenska s.k. skolan, som kan ha fått detta om   bakfoten s.a.s.( vilket inte står för Scandinavian Airlines System) ?

Peace in our time.

Idag är det 60 år sedan europeer , med undantag av några religiöst/politiskt fanatiska irländare ,  en samling politiskt fanatiska spanjorer och ett antal dårar i östeuropa slutade slakta varandra av politiska skäl. Mer än femtio år har passerat sedan Kol och stålgemenskapen , senare EG , senare EU, på initiativ av Robert Schuman bildades som ett medel att bevara freden i Europa.

 

 Det har gått mer än 200 år sedan Fredrik den Store , med orden " I min stat får var och en bli salig på sin fason." införde religiös frihet och tolerans i sitt land.

 

Tyvärr har denna , i och för sig ganska blygsamma , grad av upplysning inte riktigt nått ut över hela världen , i stora områden härskar fortfarande religiös och politisk fanatism. Och som Denis Diderot , den store franske upplysningsfilosofen, skrev ; "Från fanatism till barbari är det bara ett steg."

Nollor.

"Färre nollor i Rumänien", kan den hugade läsa i Aftonbladet. ( Det är sedelsystemet som skall reformeras , bl.a. för att underlätta för turister.) En intressantare och mer önskvärd rubrik vore ju "Färre nollor inom svensk byråkrati."

 

Den indiska uppfinningen nollan är annars inget tecken att förakta , den importerades till det geniala arabiska siffersystemet, och tillsammans med det likaledes geniala latinska alfabetet, lade det grunden till den västerländska civilisationen. Där ser man vad kulturella influenser kan åstadkomma.

 

Å andra sidan kan man få för mycket av nollor också , filmrecensenten Gunnar Oldin skrev en gång om en film som hette " En nolla för mycket." ;   "Just det."  

Lagens långa arm?

Det har tidigare kommit rapporter om att rena maffiaverksamheten ( och då menar jag inte politikernas ) förekommer i vissa mindre städer, som mer eller mindre styrs av kriminella. Thor Modin , kommissarie vid rikskriminalen säger ; " Polisen bör omorganisera sig och tänka i andra banor." Det är väl det senare ledet i uppmaningen som kan visa sig besvärlig , när tankeverksamhet så att säga inte faller sig naturlig.

 

DN skriver idag om en pizzeria i Fruängen där kunderna efter maten kunde beställa prostituerade , " efter kaffet vill man gärna ha små kvinnor " som Hasse och Tage sjöng , men då låg det en hel del ironi i sången. Idag överträffar , som bekant, verkligheten dikten. Om kunderna hade andra preferenser här i livet , kunde de också köpa vapen och narkotika.

 

Ägaren till pizzerian ( och hans fru ) har som sidointäkt till denna fria företagsverksamhet under flera år mottagit bidrag från försäkringskassan. En kriminalinspektör Trolle säger att polisen inte  "aktivt" informerat kommunen om vapnen och narkotikan , eftersom "man tror att allt sånt går automatiskt." Detta har alltså inneburit att verksamheten kunnat fortsätta.

 

Det är tveksamt om adjektivet inkompetent är adekvat när det gäller svenska myndigheter , alltför ofta uppträder de närmast debilt.  

Byten.

Aftonbladet skriver i en rubrik " En kyss kan vara livsfarlig." vilket påminner Argus om anekdoten om Marilyn Monroe som lär ha sagt ; " De säger att man får 400 000 nya baciller varje gång man kysser någon , men å andra sidan blir man ju av med lika många."

 

En annan historia med Marilyn Monroe involverad är den klassiska ,där hon säger till Albert Einstein ; " Tänk om vi fick barn tillsammans och de fick mitt utseende och er hjärna!" Varpå Einstein snabbt replikerar ;  " Ja, men tänk om de fick mitt utseende och er hjärna." 

 

Med tanke på att baciller kan variera i farlighet och att utseende och intelligens väger lite olika , måste man konstatera att en del byten kan vara riskabla (man vet vad man har , men inte vad man får ) och andra inte särskilt rättvisa ( jag är tjock , du är dum , jag kan banta. )

Ghost writer?

Om Argus längre kunde förvånas över svenska myndigheters inkompetens, skulle han bli förvånad när han läser om en elvaårig flicka som förgäves försökt få ut ett pass. På passenheten får hon beskedet att båda vårdnadshavarna måste underteckna passansökan , vilket är fysiskt ogörligt eftersom flickans pappa är död och så har varit sedan 1997.

 

En  "förvaltningsledare för passystemet" förklarar att avlidna "gallras bort" ur polisens system men att denna ( förmodligen mycket krävande procedur, min anm.) kan ta upptill tre år. Handläggaren "tror" att många  drabbats av samma problem och att man inser att man måste lösa problemet  "snart". ( Ingen vet hur svenska myndigheter definierar "snart" , men klart är att definitionen starkt avviker från befolkningens, min anm.)

 

Det är fullkomligt otroligt att man i ett land , där vi haft systemet med personnummer sedan 1947 och folkbokföring i hundratals år inte klarar av att , på åtta år , registrera en person som avliden. Formeln för svenskt myndighetsutövande kvarstår ;                                                                  Inkompetens + Inkompetens = Inkompetens.

.

Himmelsfärd.

"Astronauten" Christer Fuglesang verkar äntligen så att säga ha kommit till skott och kommer 2006 att lämna detta jordiska för att efter 14 års förberedelser bege sig på sin himlafärd.

Även om man , i likhet med Argus , är en smula skeptiskt inställd till religion måste man erkänna att en annan rymdresenär var ca 2 millennier raskare i vändningarna.

050505 Folknykterhetens dag.

Idag är det meningen att människor skall hålla sig alldeles ovanligt nyktra ,vilket Argus som den helyllekille han innerst inne är, naturligtvis kommer att respektera.

 

Under dagen kommer han sålunda inte att inmundiga allra som minsta lilla droppe alkohol , däremot har han inhandlat ett försvarligt antal chokladägg från Lidls, i förhoppningen om att de rykten som föregått dessa ägg skall visa sig vara sanna och att äggen inte består av enbart choklad.        ( Se Produktutveckling.)

 

 

Så chokladägg på er grevar och baroner , som Kolingen skulle ha sagt. 

Majoritetsbeslut.

Att det kan vara riskfyllt att tro att majoritetsbeslut är riktiga bara därför att de har flest anhängare , analogt med tankegången "100 miljarder flugor kan inte ha fel , ät skit." är nog de flesta medvetna om.

 

En annan fara som kan vara nog så stor , men kanske inte lika uppenbar , är när besluten fattas i egennyttans intresse , vilket kan bli fallet när två rävar och en höna röstar om vad man skall äta till middag. 

Avantgarde.

I Norge , ett av världens största länder ( om man plattar ut det ) och dessutom med Europas kanske finaste haute cuisine , se Kappvändning, har man beslutat sig för att strip-tease är konst och därmed momsbefriat den.

 

 Där ser man hur långt före oss det avancerade Norge ligger , inte bara på matlagningens område utan också inom sin syn på konsten. 

Tid är pengar.

TCO  har genomfört en undersökning av bl.a. övertidsuttaget hos tjänstemän som visar att de som arbetar allra mest övertid är småbarnsföräldrar och de svarar också för den största ökningen av övertidsarbetet.

 En "arbetstidsexpert" på TCO uttalar i samband med presentationen följande truism ; "Småbarnsföräldrar kan få ännu svårare än idag att pussla ihop arbetslivet med familjelivet. Det kan på sikt få negativa konsekvenser på hälsa och frånvaro."   Frågan är vilka konsekvenser det får på barnen .

 

Kanske är det sant att tid är pengar  och att övertid alltså är ännu mera pengar , men frågan är vad barnen mår bäst av , våra pengar eller vår tid.

Pessimism.

Möjligen , har tanken föresvävat Argus , uppfattar en del av hans läsare Argus som något pessimistiskt lagd.

 Icke så , tvärtom håller han av hela sitt hjärta med den okände tänkare som säger ; " Det är ingen mening med att vara pessimist , det fungerar i alla fall inte." 

Övertygelse.

DN meddelar idag att Bob Hunter , en av grundarna till Greenpeace, har avlidit. Hunter var förutom sitt miljöengagemang , också känd för sitt sinne för humor vilket följande citat visar ;                    " I brist på stark övertygelse måste jag tillgripa objektivitet."

Kontorstid för bredband?

Även denna regniga och grå tisdagsmorgon strejkade Argus bredbandsuppkoppling.( Se logistik) Den behagade emellertid starta på egen hand strax före kl.07 00 , varför Argus slås av misstanken att Telia infört någon form av kontorstid för bredband. 

 

Man skall kanske trots allt vara tacksam för att bredbandsuppkopplingen ännu inte förhandlat sig till flextid , för då skulle det bli svårt att så att säga samordna uppkopplingens och Argus arbetstider.

Tung börda?

Kunskap är ingen tung börda , sa man förr , men det var nog en sanning med modifikation när den fanns samlad i tjocka luntor. Dock har bördans vikt minskat i vikt med teknikens och CDskivans hjälp . Där kan man samla stora mängder kunskap och ändå förblir skivan lätt som en plätt.

 

Att kunskap är viktig konstaterar dock redan Havamal ; " Bättre börda bär ingen , än mycket mannavett."

Prince Charming.

En kvinna som varit Hitlers sjuksköterska avger följande karaktärsvittnesrapport om potentaten ;

" Hitlers auktoritet var extraordinär. Han var alltid artig och charmig. Det fanns egentligen ingenting att protestera mot."  Speciellt det sista påståendet ger på Argus ett en smula obetänksamt intryck, men som potentaten själv uttryckte saken ;

"Vilken tur för härskare att folk inte tänker."

 

Argus har inte riktigt klart för sig om Hitler ansåg att "folk inte tänkte" därför att de inte ville , eller därför att de inte kunde , men med tanke på hans människosyn i övrigt lutar det nog åt det sistnämnda.

Logistik.

Denna måndagmorgon ( kl 05 30 , vilket är 2,5 timmar innan Telias morgon) fungerar inte Argus bredband. Efter ett par försök att få igång det , ringer han Telias support  när han väl hittat numret dit. Detta tar en stund eftersom Argus skrivbordslådor är ett "under av innehållsrikedom , men knappast något mönster av ordning" som  John Steinbeck skriver.

 

Han kommer till en telesluss och knappar sig runt mellan olika alternativ, mot slutet kommer han till ett som verkar höggradigt intressant i detta fall , men tyvärr "ännu inte tagits i bruk."  Slutligen nås han  av beskedet att supporten inte öppnat ännu och inte har för avsikt att göra detta förrän hanen galt åtminstone tre gånger, eller tidigast kl 08 00.

 

Tacknämligt hade ju varit att få det sistnämnda beskedet direkt, och så att säga slippa jobba baklänges. 

 

P.S. För övrigt håller Argus med Dire Straits  som uppmanar ; "abolish Monday mornings and Friday afternoons." / avskaffa måndagsmornar och fredagseftermiddagar/ D.S.

Kalla fötter.

Lars Wivallius skrev sin "Klage-wijsa öfwer  thenna torra och kalla wååhr." och lite så har det känts i år i Sverige  och kanske också i den del av USA där en kvinna som skulle gifta sig, enligt DN fick "kalla fötter" och rymde från bröllopet. Dock är hon visst numera återkommen , varför allt slutade lika lyckligt som i den bästa amerikanska B-film.

 

Kanske tänkte hon likt poeten Bertil Pettersson ;

En människa gör ingen sommar . Men två gör vintern mindre kall.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Ironi.

Idag är det åter dags för människor att samlas på gator och torg för att unisont sjunga "vi under skatter digna ned." Detta gäller speciellt låginkomsttagarna , som trots att det parti som säger sig värna om dem suttit vid makten 46 av de senaste 55 åren  är utsatta  för världens högsta skattetryck.

 

Ibland känns det som om Argus är ensam om att uppfatta den djupa och stingande ironin i detta , men så illa kan det väl ändå inte vara?