Dr.Kvack

Tjänstgörande kvacksalvare.
 
 
 
 
Det finns numera ingen större anledning att yvas över den sjukvård som bedrivs i samhällets regi, men den har sina förtjänster gentemot t.ex antroposofernas. På Vidarkliniken ordinerades en patient som drabbats av hjärnblödning att ta ett senapsbad. Varför man på Vidarkliniken uppfattar just senap till  skillnad från t.ex. tomatketchup som ett undergörande läkemedel framgår inte av DNs artikel, möjligen går man  på känsla mer än vetenskap på kliniken.
Nåväl, så småningom mottog kliniken, välförtjänt, kritik från Socialstyrelsen.
 
Kanske tänkte ordinerande kvackare;
 
Tja, metoden med ett senapsbad
må vara vetenskapligt oprövad
kanske har det en placeboeffekt
en nog så viktig aspekt
 
för tror man bara tillräckligt starkt
kan till och med en infarkt
kureras på detta enkla sätt,
vilket gör mitt yrke väldigt lätt.
 
 
 
 
 
 

Tänd på jobbet eller tänd på på jobbet.

 Pyssel med krukväxterna.
 
Två tulltjänstemän har ertappats med odla cannabis på sitt tjänsterum, enligt dem själva i studiesyfte. Varför de inte kunde studera växten mer teoretiskt uppger man inte, kanske hade de lässvårigheter,  en åkomma som tycks bli alltmer spridd. En annan möjlighet är ju att de bara ville lätta upp en något händelsfattig yrkesverksamhet med någon stimulans. Tankegången kan ha varit ungefär följande;
 
Ibland blir det så trist att bara spana,
så vi ville odla lite marijuana,
det blir ju lite roligare för oss
om vi får ta ett bloss
 
ja vill du på jobbet verkligen trivas
förlita dig på Cannabis Sativas
verkligt omtumlande effekt
på ditt och kollegornas intellekt.
 
 
 
 

Vår beredskap är fortfarande god.

 En tidigare storljugare, Per Albin Hansson, som fyra dagar innan Hitlers anfall på Polen sa;"Vår beredskap är god" om ett försvar som var sämre beväpnat än vilket gäng gangsters som helst i dagens Sverige.
 
Ryska bomb och jaktplan sågs,fast inte av Sveriges försvar utan av Nato,under långfredagsnatten öva anfall på Sverige,  Det svenska försvaret  sov förmodligen gott, trött efter förberedelserna inför påsksmällandet, I stället skickades två danska jaktflygplan upp från Litauen för att hålla koll på ryssarna. 
"Normalt har vi bra beredskap" säger insatschefen generallöjtnant Anders Silwer."Normalt" betyder väl med svenskt språkbruk "under kontorstid". 
Att skrota det svenska försvaret och lita till att Ryssland inte skulle komma på tanken att attackera, framstår som en högst osäker investering för dem som har en mental kapacitet tillräcklig för att minnas Winston Churchills ord; Russia is a riddle wrapped in a mysteri inside an enigma eller de Gaulles: Jag har alltid haft stort intellektuellt nöje av att förhandla med ryssarna. Man möts på mitten för att konstatera att det finns två mittpunkter: mitten och en rysk mitt.
OSS(CIAs föregångare)agenten Iver Olsen(norskfödd amerikansk agent) förbluffades under andra världskriget av den "mentala kokong" som svenskarna befann sig och som fick dem att mitt under brinnande krig stänga Stockholm för sommarferier.Tydligen lever vi kvar i detta utvecklingsstadium.
 
En dag får kanske någon övervintrande Stalinist för sig följande;
 
Svenskarna sover ju så väldigt  gott
dem kan vi lätt ta på sängen
de vaknar inte av ett litet hemfridsbrott
och har liksom inte fattat poängen
 
med att ha ett starkt försvar
för att sina värden bevara
nej inga soldater har de kvar
och kan inte sin frihet försvara.
 
 
 
 
 

Mycket vill ha mer.

 Vanliga meddelanden från SJ.
 
SJs styrelseordförande Jan Sundling, som i kraft av sitt ämbete är ansvarig för att de svenska tågen går och att de går enligt tidtabell, i vilka avseenden han som bekant brister något, har fått  lön både från Näringsdepartementet och styrelsearvode för sina (björn)tjänster för SJ. Detta strider mot lagen, en tjänsteman vid ett departement kan inte få både lön och styrelsearvode. Som lök på laxen har Sundling fått arvode från ytterligare två statliga styrelser.Sammanlagt har han fått 570 000 kr årligen för sina styrelseuppdrag plus lönen från Näringsdepartementet.
Efter att ha brutit mot lagen säger sig Sundling inte veta hur han ska ställa sig till ett krav på återbetalning, en inställning som visar på girighet och likgiltighet för regler och moral samtidigt.
För att gjuta olja på vågorna hotar dock Sundling, tydligen med en fullständig brist på självkritik, med att han vill vara kvar som SJs ordförande.
 
Man kan kanske tänka sig att följande tankar rör sig i Sundlings huvud;
 
Tja, tågen de går när och om de vill,
men ofta står de still,
trots detta lyfter jag min lön,
en ordning som är väldigt skön
 
men mycket vill ju gärna ha mer,
så därför jag er alla ber,
ha överseende med mitt lilla båg
och försök gissa ankomsten för nästa tåg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Medhjälparen.

 Hjälpmedel tillhandahållna av icke ovilliga, eftersom de inte vetat om det, skattebetalare.
 
En kvinna med adress rättspsyket i Sunsvall har lurat av en 91-årig kvinna alla hennes besparingar.Som verktyg i denna föga ärofyllda verksamhet har hon använt sig av telefon och dator med internetuppkoppling som beredvilligt tillhandahållits av staten.Detta trots att hon flera gånger straffats för just denna typ av brott.
En normalt fungerande institution skulle väl annars kunna tänkas tillämpa en viss försiktighet när det gäller förfogandet över verktyg, så att t.e.x. tillgången på yxor begränsades till ett minimum för notoriska yxmördare.
 
Funnes det någon form av rättvisa vore det väl inte mer än rätt att staten för sin till idioti gränsande försumlighet betalade den lurade kvinnan ersättning för förlusten samt skadestånd,men med tanke på det blygsamma mått av   omsorg den svenska staten brukar visa brottsoffer framstår detta inte som särskilt troligt.
Bedragerskan har nu dömts till fortsatt inlåsning och det återstår att se om staten i fortsättningen lika generöst kommer att stötta hennes verksamhet. Gott om tid att fundera har hon i alla fall,
 
Min verksamhet blir ganska lätt,
med hjälp av telefon och internet,
om detta jag inga bekymmer mig gör
ty hjälpmedel står staten för
 
På så vis blir inte straffet så hårt
för det är ju inte särskilt svårt
att med min dator (av märket Dell)
fortsätta bedra från min cell.

Bang bang!

Röst i öknen?
 
USAs senat godkände inte det förslag till en ny vapenlag som president  Barack Obama lagt fram. T.o.m. förslaget till förbud mot halvautomatiska vapen och högkapacitetsvapen, som, normalt, i den mån detta ord längre är tillämpligt på en sinnesförvirrad värld, hör hemma i krigszoner, röstades ner.
Man skulle annars kunna tänka sig att de senaste skottdramerna, där två fyraåringar skjutit ihjäl en sexårig lekkamrat och en vuxen kvinna borde ha skickat kraftiga signaler till lagstiftarna att det faktiskt finns människor som inte ens är kapabla att se till att barn inte kommer åt vapnen och gör bruk av dem.
Det är numera svårt att se vad som krävs för att man i USA ska ta sitt förnuft till fånga, skärpa lagarna och undvika helt meningslösa dödsfall och man törs knappast tänka sig det.
Om gamla reminiscenser från Vilda Västern ligger till grund för beslutet är det kanske dags att betrakta denna epok som ihjälskjuten och begravd men troligare är tydligen att en senator och vapenivrare i USA tänker;
 
 
Ett vapen är en rätt i varje hem,
och även om man inte fyllt fem
ska man kunna avlossa ett skott,
detta är på vår frihet ett viktigt  mått.
 
Vem vill väl leva i ett land
där man inte skjuta kan
vem och hur och var man vill
som en gång i tiden Vilde Bill?
 
 

Bom.

Summan av tankemöda hos försvaret, där tyvärr summan blev fel.
 
Att det svenska försvaret har så dålig ekonomi att det knappt existerar längre är väl bekant för de flesta. En bidragande orsak till detta kan vara att försvaret har vissa problem med att betala sin räkningar.En faktura på 15 000 kr betalades med 86.7 miljoner kr., vilket lyckligtvis upptäcktes av riksrevisionen.En annan faktura, på 145 000, skulle betalas med rätt belopp men i fel valuta, euro istället för kronor. Som tur var hindrade en annan brist i systemet att utbetalningen genomfördes, vilket visar att militären står över den logikens lag som gäller för oss andra, där två fel inte blir ett rätt.
 
Möjligen tänker någon till ekonomiansvarig kamouflerad soldat;
 
Ekonomi var aldrig min starka sida,
jag ville ut och strida
men här lever vi ju i fred
och jag fick inte följa med
 
och slåss mot talibaner
för mig gjorde man andra planer
jag utsågs att sköta ekonomin
så nu sitter vi med vårt tomma kassaskrin.
 
 

Mot medeltiden marsch!

 Muslimer i demonstration för en av de få västerlänningar de sympatiserar med och det bara av ett skäl.
 
Den socialdemokratiska valberedningen fortsätter efter debaclet med Håkan Juholt på den upptrampade stigen mot idioti. Man har nu lyckats med konststycket att nominera Omar Mustafa, muslim, antisemit, homofob och med en kvinnosyn på grottmänniskonivå till partistyrelsen,vilket åtminstone inte kan sägas vara en ansträngning att försöka framställa sig som politiskt korrekt. Islam är inte en religiös sinnesförvirring som gjort sig känd som någon större anhängare av demokratiska och sekulariserade stater och både antisemitism och homofobi frodas i religionens hägn, tankar som av mentalt friska och läskunniga människor övergivits för mansåldrar sen. 
Det är visserligen sant att vi inte kan ställa några intellektuella krav på våra politiker men när de står för åsikter emanerande i medeltiden är det kanske dags att skicka dem på 500 års inskolning i demokrati, religionsfrihet och individens rätt att leva sitt eget liv om det inte sker på bekostnad av andra människor.
 
Påverkad av uppståndelsen(sic) tänker kanske valberedningen i eftertankens kranka blekhet;
 
Inte föreslog vi med flit,
någon som är antsemit, 
vi får lasta vår okunnighet för
denna fatala horrör
 
Tänk att han också är homofob
och vill stänga in homosexuella i en garderob,
såna tankar trodde vi var döda
åtminstone bland dem som kallar sig röda.
 
 
 

Freudian slip.

Herr Freud försöker förklara vad han menar.
 
Världsrekordet alla kategorier när det gäller Freudian slip,eller på svenska det lite mer tung(sic)rodda Freudiansk felsägning, har slagits av BBC, som förklarade att Margaret Thatcher dog av strike i stället för den något vanligare orsaken stroke. Dock hade nog en hel del av hennes belackare gärna sett det förstnämnda som dödsorsak.
 
Möjligen funderar en rubriksättare på BBC när krutröken lagt sig;
 
Ibland vet man inte var orden kommer ifrån
och sedan sitter man där som ett fån,
utskrattad över hela jorden,
för att man gått vilse bland orden,
 
kanske har jag satt min sista rubrik,
men vi fick ändå en j-a publik,
så BBC gjorde väl ett klipp
på min Freudian slip.
 
För övrigt finns det all anledning att impote,f´låt imponeras ska det vara, av Freuds profetiska förmåga då han med syftning på Bill Clinton påpekar; Ibland är en cigarr bara en cigarr.

Nyfiken i en strut.

 Evig uppförsbacke? Fram till 2012 har siffran klättrat till 2920 intrång.
 
Dagens Eko rapporterar att 49 vårdanställda i Uppsala har varit inloggade på och läst Noras journal. Nora var flickan som våldtogs grovt av polischefen Göran Lindberg, alias Kapten Klänning.(Visst lever vi i den friskaste av alla världar?) 27 av dessa journalläsare tycks inte ha något med vården av Nora att göra, exempelvis personal från ögonkliniken och administrativ personal. 
 
För att undvika att sådan här tjuvläsning sker har vårdgivare ansvaret att bedriva kontroll, vilket man gör genom stickprovskontroller. I Uppsala har man dock inte hittat någon tjuvläsare ännu, vilket möjligen kan ha ett samband med att kontrollfrekvensen ligger på promillenivå. Risken att bli ertappad är alltså försumbar. 
Tydligen har vårdgivarna som ansvarar för journalerna inte förstått att den enda verksamma metoden mot kriminella handlingar är inkapacitering, i det här fallet att göra  inloggning av obehöriga omöjlig eller utöka  kontrollen så att upptäcktsrisken blir så stor att även den mest snokande sjukvårdsanställde drar sig för privata forskningar. Inkapacitering är en åtgärd vi dagligen genomför varje gång vi låser en dörr, varför den inte borde vara svårfattbar ens för sjukvårdsmyndigheterna.
 
Argus antar att en nyfiken sjukvårdare kan kontemplera;
 
Visst är jag nyfiken i en strut,
det medger jag absolut, 
jag vill veta allt om alla
och kan mig därför kalla
 
en verkligt vetgirig person
som trivs i en organisation
där jag kan läsa allas anamnes
eftersom kontrollen är så gles.
 
Människans största tillgång är nog nyfikenheten, säger Anatole France. Möjligen finns det anledning att reservera sig en smula mot denna utsaga.
 
 
 
 
 
 
 
 

School´s out.

Stödundervisningsmaterial för blivande lärare.
 
DN rapporterar att antalet sökande till lärarutbildningen nu är så lågt att vem som helst kan ta sig in på den. Detta konstaterande kommer i en situation  då man trodde att den svenska skolan hade nått ett absolut bottenläge.(År 1982 fanns det 7.5 förstahandssökande till varje plats.) Hösten 2012 antogs 123 studerande med 0.1 poäng på högskoleprovet, ett resultat man inte ens kan underträffa genom att gissa på alla frågor. (Hade den studerande gissat på svarsalternativ C på alla frågor hade han/hon(hen) fått 0.4 eller fyra gånger så många poäng.)
Ansvarige för lärarutbildningen vid universitet i Linköping meddelar följdriktigt; Vi märker att det är "en del" som behöver extra stöd för att klara utbildningen.
 
En förhoppningsfull lärarkandidat kanske tänker;
 
Jag hade tänkt mig detta som mitt levebröd,
men var själv i plugget ganska skral
och behöver därför i mina studier stöd,
jag har ju inte så många val
 
men kan jag bara stava rätt
och skilja på subjekt och objekt
så ska jag fuska mig fram på något sätt
med uppbådande av hela mitt intellekt.
 
 
 

Dagens ?.

 
tKan någon av dessa rara arter möjligen dölja sig i curryn?
 
Engelska BBC har gjort ett litet "kulinariskt" test. Man köpte sex färdigrätter och DNAtestade innehållet, varvid några häpnadsväckande gastronomiska nymodigheter upptäcktes.
Så till exempel  hittade man (den första ?) "biffen" gjord på kyckling. En hamburgare saknade också, i viss motsägelse till receptet, allt innehåll som påminner om nötkött, utan var istället komponerad av ingredienserna hjärta och blod. Den mest underfundigt skapta delikatessen, en lammcurry, slog dock alla rekord eftesom ingredienserna i den inte kunde DNA spåras till någon av de djurarter som (hittills) gjort sig känd som människoföda. Då testade man ändå lamm,gris, kyckling,nötkött,häst och get.
 
 
Argus antar att en "kock" på en mindre nogräknad sylta tänker ungefär som Kajsa Warg;
 
Tja, man tager vad man haver
så idag får det väl bli skvader
det viktiga är ju att kunden blir mätt
efter att ha lurats i Dagens rätt
 
gourméer kommer inte hit, så vitt jag vet,
så här skiljer vi inte på kyckling och get
man får inte vara så noga med det s.a.s. animala
om kostnaderna ska hållas minimala.
 
  
 
 

Tempus fugit.

Klockan är tjugo i, frågan är bara vad.
 
Ett tidens(sic) tecken så gott som något på den  rådande tankeskärpan,är att Sveriges mest betittade klocka, den på Stockholms central, ändrades så att den visade rätt tid kl.16 00 på eftermiddagen istället för 02 00 på natten. Detta är en skillnad som t.o.m. i Trafikverkets ögon borde vara så att säga iögonenfallande, eller som en taleskvinna för verket säger; Man kan väl säga att det är lite pinsamt att tiden inte hänger med och visar rätt. Detta yttrande får vid lite eftertanke en lätt surrealistisk ton, som inte är obekant i samhället numera.
 
Argus tänker sig att clockmastern, som titeln numera förmodligen lyder, funderar;
 
Ur led är tiden,
sned och vriden
och jag ska ställa den rätt
en uppgift inte så lätt
 
man måste hålla reda på dag och klockslag
och sånt klarar inte jag
jag är en mera bohemisk natur
och gillar inte fasta tider och exakta ur
 
men jag tänkte att SJ kör ju llte hipp som happ
så när jag där fick ett napp
var jag inte sen att slå till
för där kan ju klockan vara vad den vill.