Who do you love?*

 
 
Överst Pernilla Hellgren, Engla Höglund och deras våldtäktsman och dråpare Anders Eklund.
Under  Wilma Andersson och hennes mördare och styckare Tishko Ahmed på McDonalds för en välförtjänt måltid efter väl förrättat värv.
 
Min tidigare drapa Den som tar till svärd..... tar upp ett gigantiskt problem som , förstås, förutom moraliska, humanitära och juridiska aspekter också har ekonomiska sådana.
 
Att hålla en person i häkte kostar skattebetalarna 3 255kr/dygn och på anstalt kostar, förhoppningsvis samme person, 3 022 kr/dygn. Kriminalvården.se.
 
 
Man ska dock hålla i minnet att det finns ytterligare en kostnad, alternativkostnaden. Hur mycket skulle mördaren genererat till samhället om hen istället arbetat, en tanke som jag förstår är fasansfull för många kriminella. 
 
"En svensk fånge kostar 621 euro om dagen, jämfört med det europeiska genomsnittet på 103 euro." SvD 14 04 30. Alltså sex gånger mer än i övriga Europa. 
 
Existensminimum för barn i Sverige är, beroende på ålder, ca 95,15 kr/dygn.
 
 
"1 oktober 2018 avtjänade 154 intagna livstidsstraff i Sverige. Alla utom en är dömda för mord (inklusive medhjälp, försök, anstiftan till). En är dömd för folkmord. Sex av de som avtjänar livstidsstraff är kvinnor." Kriminalvården 2018
 
Med sedvanlig svensk begreppsförvirring innebär "livstid" förstås inte att man får möta sin skapare på kåken utan att man genomsnittligt är fri likt fågeln efter 16 år och kan begå nya bestialiteter.
 
Om de 154 intagna skulle avtjäna 16 år i snitt är det lika med 899 360 dygn vilket är lika med 
2 miljarder 927 miljoner 416 tusen 8 hundra kronor.
 
Nota bene, jag har använt mig av kriminalvårdens, som kan betraktas som part i målet, kostnadsberäkning, skulle jag använda mig av SvDs skulle kostnaden stiga något, närmare bestämt till  5 miljarder 585 miljoner 25 tusen 6 hundra kronor.
 
Salig Leif Axmyr, dubbelmördare, satt intagen 34 år, 12 410 dagar, (eftersom han satt så länge inföll dock ett antal skottår, då kostnaden sjönk, vilket Axmyr ska ha all heder för) kostnaden med den lägre beräkningen tornade ändå upp sig till bastanta 40 miljoner 394 tusen femhundrafemtio kronor, med den högre rusar den nästan upp till den himmel Axmyr rättvisligen aldrig får besöka, nämligen 77 miljoner 066 tusen etthundra kronor jämnt som en spik.
 
Existensminimum för barn ligger som sagt på 95,15/dygn , vilket innebär att det kostar samhället 88 miljoner 574 tusen hundrafyrakronor att låta 154 barn som inte mördat någon att få en dräglig tillvaro.
Det är en kostnad som i det ena exemplet är 2 miljarder 838 miljoner 842 tusen sexhundranittiosex kronor lägre än kostnaden för "livstidsfångar" och i det andra 4 miljarder 699 miljoner 510 tusen fyrahundranittifyra kronor lägre.
 
Det råder ingen brist på andra områden där barn skulle behöva mer av samhällsinsatser, barncancervården, barnpsykiatrin och ökade resurser till skolan är några.
 
Tell me, who do you love?
 
 
* Courtesy Bo Diddley

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: