Skitbra!

 "Konstverket", den fotograferande toalettstolen.

En kvinna som besökte Bonniers konsthall fann till sin fasansfyllda förvåning att hon blivit fotograferad av toalettstolen när hon ägnade sig åt en av de mest privata sysselsättningar en människa kan ägna sig åt.
Det fotograferande "konstverket" uppges vara en samhällskommentar av Elisabeth Charlotte "Pipilotti" Rist. Samtidigt åtalas en man  för sexuellt ofredande efter att ha smygfilmat kvinnor på toaletter i Stockholm, vilket visar att "konsten" legitimerar en del beteenden som inte ses med blida ögon i andra sammanhang.

Det är möjligt att Argus, snabbt tilltagande, ålder gör honom något fördomsfull men det är inte utan att han inför  många yttringar av modern "konst" nostalgiskt drömmer sig tillbaka till den tid då Michelangelo skapade Pietà. (Argus var f.ö. behjälplig med goda råd i samband med verkets tillkomst, Argus anm.)  ( Vilket lyckligtvis inte avsatt några som helst spår hos konstverket, Metusalems anm.)


Möjligen tänker den av en av de sköna konsterna drabbade kvinnan;

Att bli plåtad av Pipilotti Rist,
när man går på toa känns så trist
i fred vill man vara för att faire pipi,
men det skiter hon tydligen i.

Är det förenligt med god etikett,
att fotografera människor på en toalett?
Jag tycker det är en mer civiliserad sed,
att därstädes lämna dem i fred!

 Ett annat utslag av modern skaparglädje, Robert Rauschenbergs get. Otaliga är de sömnlösa nätter Argus ägnat åt att försöka förstå vad konstnären vill säga med sin kreation, men slutligen har han fastnat för tolkningen att konstnären beskriver hur den mänskliga civilisationen, här uttrycksfullt symboliserad med hjälp av ett uttjänt bildäck, liksom gastkramar naturen, minst lika uttrycksfullt symboliserad av en get.
 
Instämma är vad Argus bara kan med Hansrüdi Hess som säger;
Det är med konst som med poker, det är i falskspel de stora pengarna ligger.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: