Happy Birthday, Francois.

 Födelsedagsbarnet.

Något försenad ( sin vana trogen, Metusalems anm.) uppmärksammar Argus sin gamle, numera tyvärr bortgångne vän Francois Marie Arouets, mer känd som Francois Voltaire, födelsedag den 21 november. han skulle igår fyllt 314 år men gick som sagt var bort i förtid, endast 84 år gammal.
Voltaire, som han kom att kallas av kreti såväl som pleti, var den kanske den förste att i sitt författarskap tillämpa Rene Descartes distinktion mellan tro och vetande, dogmer och sanning, i praktiken.

Eftersom Voltaire är en man, mycket väl förmögen att föra sin egen ( och andras ) talan låter Argus honom här göra det;

Jag delar inte din åsikt, men jag är beredd att gå i döden för att försvara din rätt att hävda den. ( En åsikt som tyvärr ännu inte delas av alla, men med tanke på att Aristoteles distinktion mellan vad som är falskt respektive sant ; Att säga om det som icke är att det är och om det som är att det icke är, är falskt, medan att säga om det som icke är att det icke är och om det som är att det är, är sant, ännu inte slagit rot får man i vissa sammanhang tydligen ge sig till tåls, Argus anm.)

Vanlig sunt förnuft är inte särskilt vanligt.

Det är farligt att ha rätt när staten har fel.

Kristendomen är den löjligaste, mest absurda och blodiga religion som någonsin infekterat världen. ( Åja, käre Francois några konkurrenter finns det allt, Argus anm.)

En filosof utan sanningskärlek är bara en politiker.

Gud är en komiker som uppträder för en publik som är för rädd för att skratta.

I penningfrågor har alla samma religion.

Att vara skeptisk är inget behagligt tillstånd, men att vara säker är ett absurt.

Människor använder orden för att dölja tankarna.

Bara dina vänner stjäl dina böcker.

Ett bra citat bevisar ingenting.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: