Trångt.

I sin bok " Spillran av ett moln." skriver författaren Rolf Edberg om folkökningen och befolkningsexplosionen och han gör följande tankeexperiment ; Om den folkökningstakt som rått sedan mitten av 1900-talet, d.v.s. en procent ( idag har den stigit till två ) hade rått sedan 2500 år hade jordens befolkning idag uppgått till 15 biljoner individer. Vilket skulle betyda att det skulle finnas en människa på varje kvadratmeter land.

 

Idag uppgår jordens befolkning till sex miljarder människor , med nuvarande ökningstakt tar det bara 35 år att fördubbla denna siffra. De mest optimistiska experterna på området räknar med att jorden kan föda 50 miljarder människor. Ett "mål" som är nått någon gång på 2100-talet. De mindre optimistiska räknar med att högst 15 miljarder kan överleva på klotet. Om nuvarande ökningstakt bibehålls kommer detta tal att nås någon gång i mitten av 2000-talet , i våra barns och barnbarns värld.

 

Det kommer att bli trångt i vårt oikos i kosmos , vårt hus i det vackra och välordnade, som de grekiska naturfilosoferna sa.    

 

Oikos ( grekiska , hus , boning, jfr.  ekologi , ekosofi, ekonomi) kosmos ( skönhet,ordning jfr kosmetik.)

 

För övrigt kan Argus å det varmaste rekommendera Rolf Edbergs författarskap , kanske speciellt "Årsbarn med Plejaderna." med fina illustrationer av Gunnar Brusewitz. 


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: