Praktisk filosofi.

I inlägget Av och för ondgör sig Argus ( med all rätt tycker han själv ) över att undervisningen i filosofi  enligt ett förslag ytterligare skall skäras ned i den svenska skolan. Argus misstänker att ett av skälen kan vara att okunniga politiker inte anser att ämnet är så¨att säga instrumentellt , d.v.s. det genererar inga pengar.



Detta är en feltanke ( bland så många andra , när det gäller den svenska skolans arbete) vilket följande lilla historia från Bertrand Russells Västerlandets filosofi visar ;

En av de grekiska naturfilosoferna , Argus är inte tvärsäker men det kan ha varit en av de allra första , Anaximander , hade länge fått höra av sin omgivning vilken onyttig verksamhet han bedrev ;

Ni filosofer går ju bara och stirrar ner i backen.


Anaximander blev med tiden en smula trött på denna anmärking , höjde blicken något och såg att på träden växte det oliver. Så småningom observerade han ( som sann filosof ) att tillgången på oliver varierade från år till år. Han började (också som sann filosof ) fundera på varför och kom så småningom underfund med att mängden bin under blomningsperioden tycktes ha en avgörande inverkan på mängden oliver.

Han avvaktade ett år då förhållandena tycktes idealiska , köpte och hyrde varenda olivpress han kunde lägga vantarna ( i den mån han behövde några) på , därmed skaffande sig ett monopol och en icke föraktlig summa penningar.  


Detta visar att filosofer också och i mån av intresse kan vara praktiska män och dra sitt strå till den samhälleliga stacken.




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: