Tolerans utan sans.

Försommarkväll i Husby.
 
Statsminister Fredrik Reinfeldt uppmanade för en tid sedan till större tolerans från infödda svenskars sida gentemot invandrare och/eller flyktingar. På någon månad har Stockholmsförorterna Tensta,Brandbergen, Husby och Fittja drabbats av en gruppvåldtäkt och tre upplopp. Att gruppvåldtäkten i Tensta,som myndigheterna försöker tiga ihjäl,skulle ha begåtts av infödda svenskar utesluts av det faktum att så många sådana att de kan bilda en grupp knappast går att leta upp i förorten.
Motivet till upploppet i Husby sägs vara att polisen skjutit en 69-årig man, detta efter att polisen förhandlat i två timmar med mannen som höll en kvinna som gisslan och attackerade poliserna med machete. Upplopet i Fittja tycka vara ett rent sympatiupplopp. Det är svårt att se hur dessa händelser skulle kunna bidra till en ökad tolerans.
Tanken att flykting och invandrarströmmen som når Sverige kanske kan vara något överdimensionerad i förhållande till samhällets förmåga att ge arbete och bostäder  tycks aldrig  föresväva politikerna.
Alla folkgrupper mår bra av uppblandning och påverkan av andra kulturer, vi har ett genialiskt latinskt alfabet och  ett lika genialiskt arabiskt siffersystem att tacka för mycket. De  folkslag i världen som är helt opåverkade av andra kulturer har ännu inte åstadkommit ett eget skriftspråk. 
Det är med detta sagt inte omöjligt att det finns gränser(sic) för hur snabba och stora förändringar ett samhälle kan anpassa sig till.
 
Kanske undrar statsministern;
 
Du oändliga tolerans
var finns du nånstans
du som låter alla allting göra,
våldta, bränna och förstöra
 
inte ska man väl sätta pli,
på denna väldiga energi,
nej låt våra förorter brinna
och låt oss offra en och annan kvinna.
 
Risken finns ju förstås att William Somerset Maugham har rätt när han säger; Tolerans är ett annat ord för likgiltighet.
 

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: