"Vår beredskap är god."

" I skenet av en handgranat stod en svensk soldat."
 
Sveriges försvarsminister är nöjd med att försvaret har kapacitet att försvara en den av landet under en vecka. Vilken del av landet som skulle bli aktuell att försvara under hjältemodets vecka framgår inte, men en kvalificerad gissning torde vara att det blir den del där ministern uppehåller sig. För ett av världens mest skattetyngda folk framstår antagligen denna begränsade försvarsförmåga som förvånande och som en besvikelse.
Från Ryssland meddelas samtidigt att 864 miljarder kronor kommer att satsas på att bygga 14 nya atomubåtar fram till 2020, som en del av ökningen av "försvars"budgeten från 2,9 till 3.9 procent av BNP. Sverige förfogar idag över 4 ubåtar. 
Sverige har idag en av Europas starkaste ekonomier, vilket i och för sig inte säger så mycket, men börjar allt mera likna en snål gammal gubbe som lever på sill och potatis med en förmögenhet i madrassen.
 
En ensam svensk soldat på post kanske funderar;
 
Tja, man känner sig ju inte särskilt kavat
som vakthavande svensk soldat,
mycket har vi  inte att sätta emot,
eventuella fientliga hot.
 
Att endast försvara Stockholms stad,
gör en gotlänning inte särskilt glad
även om det bara blir en vecka,
för längre ska inte pengarna räcka.
 
P.S. För yngre generationer som inte hört uttrycket " Vår beredskap är god."
kan tilläggas att det kommer från statsminister Per-Albin Hansson strax före andra världskriget och är ett av Sveriges mest kända exempel på offentlig lögn. D.S.
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: