Stormy Weather.

 Bilder efter Hanna visar hur de låglänta områdena i världen exempelvis Bangladesh, redan nu hårt drabbat, kommer att se ut i framtiden.

De tropiska cyklonerna ökar i med havens temperaturhöjning snabb i antal och styrka och är nu så frekventa och förödande att de hotar att göra vissa områden på jorden obeboeliga. Från att under långt in på 1900-talet uppgått till 6-7 stycken årligen, har antalet stigit och i år har vi alltså redan kommit till nummer 10, med en stor del av året kvar. För att orsaka en tropisk cyklon kan en enda grads höjning av havsvattnets yttemperatur vara tillräcklig.

Den hotande miljökatastrofen kommer att göra område efter område obeboeligt, de delar av jorden som redan idag är på väg att dränkas kommer att beskäras ännu mera vatten, medan de torra områdena kommer att bli, i den mån det är möjligt, ännu torrare.
I Etiopien uteblev i år den ena av årets två  regnsäsonger helt och den andra är en månad försenad.

Allt detta som resultat av den av människan förorsakade höjningen av koldioxidhalten i atmosfären. Två kvalificerade uppskattningar av vid vilken koldioxidhalt naturen kommer att skena och mänsklig påverkan inte längre är möjlig har gjorts. Den ena kom fram till 440 miljondelar, den andra till 450, en skillnad som är försumbar. Halten uppgår idag till 385 miljondelar och kommer med nuvarande utveckling, ceteris paribus, att överstiga dessa nivåer senast 2025.
 Då har det tagit mänskligheten 7 generationer à 25 år att fullständigt ödelägga en biosfär som det tagit 3,5 miljarder år att bygga upp.

Med anledning av detta nedtecknar Argus följande lilla requiem;

Här finns det vatten i övermått
men där är det ökentorrt,
allt som resultat av människan,
en märklig bedrift minsann.

Det som tar eoner att skapa,
dödar snabbt denna "civiliserade" apa,
som passar som en gorilla i en porslinsbutik
och bara efterlämnar förödelse och lik.


 Vattenletare på Haiti.




 Vattenletare i Etiopien.




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: