Fler bängkäppar.

Det finns situationer när Argus känner sig befryndad med åtminstone tre gestalter i litteraturens historia som har stått vid sidan av och sett en sinnesförvirrad värld snurra förbi. De tre betraktarna av det kollektiva vansinnet är Dostojevskijs furst Mysjkin, Voltaires Candide och Joseph Hellers Yossarian.  En sådan situation uppstod så sent som under dagens läsning av Dagens Dumh..f´låt, Nyheter ska det vara. 

En utredning som arbetar under tidigare prisade bängkäppen Mats Odell har( på egen hand?) kommit fram till att om man chockhöjer hyrorna med 30 - 40 %, kommer bostadsköerna att minska, vilket påminner om det forna Rumäniens sätt att lösa arbetslöshetsproblemet, människor sattes att klippa gräset med sax och simsalabim  var det problemet ur världen.

En annan artikel som får Argus att höja ett av sina många ögonbryn återfinns i SV.D. och handlar om en man som tagit sig ofoget före att slå ihjäl en medmänniska och misshandla sex andra med med hjälp av ett järnrör och möjligen styrkt av ett helrör. Mannen fälldes för bl.a. (sic) mord, försök till mord, misshandel och grov misshandel. Stillsamt är det Argus som undrar vilka brott mannen inte fälldes för.
Mannen ska ha fortsatt att uppträda hotfullt men beviljades trots det permission under 321 av förra årets dagar, vilket inte lämnar någon uppsjö av dagar kvar för vård, i den mån sån kan ha någon effekt.

 
Ja, du stackars Yossarian
du levde i ditt Absurdistan,
precis som Mysjkin och Candide,
i en alldeles galen tid.

Fast mycket bättre har det inte blitt,
vitt är svart och svart är vitt,
fel rätt och rätt är fel,
i de vansinnigas spel.

Den som blivit pådyvlad  galenskap i sina många dagar är Argus, men han brukar trösta sig med Aristoteles ord; Det är endast bland dårar den vise anses vara vansinnig.

P.S. Argus är fuller väl medveten om att rimmet Candide och tid haltar något (något?, Metusalems anm.), dock haltar det inte mer än Argus själv och han har haltat sig igenom sex millennier, vilket är åtmistone sex mer än den förväntade livslängden hos sagda rim. D.S.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: