Obefläckad avelse och sökandet efter frihet.

Under morgonens tankegång , en sträcka på blygsamma sex och enhalv kilometer , vilka Argus förstås med sina jättekliv avverkar tämligen så smärtfritt, kom Argus att tänka på människans sökande efter frihet , särskilt ekonomisk sådan.

En passant* kan här nämnas att Argus redan som spädbarn* var jättestor(sic) , ett biologiskt mysterium men faktum som storligen(sic) förvånade hans mor för att inte tala om hans far. (Se Social kontroll.) Det är inte utan att Argus vid mogen ålder några millennier senare misstänker att någon annan varelse av det manliga släktet haft , om inte sitt finger, så någon annan kroppsdel med i spelet.

Till skillnad från en annan legend gör nämligen Argus inga som helst anspråk på att vara frukten av en obefläckad avelse.


Nå , detta var s.m.s en parentes och vad dagens litania egentligen skulle ta upp är den bristande ekonomiska friheten i Sverige , där staten lägger beslag på större delen av våra surt förvärvade och kraftigt depricierade* sekiner vilket gör det nästan omöjligt för människor att arbeta ihop något större kapital som kan ge dem en frihet på ålderns höst. 

Med en svag aning någonstans i bakhuvudet att människor behöver kunna drömma om ekonomisk frihet anordnar staten diverse spel och dobbel och lockar med jättevinster och håvar via Svenska Spel in miljarder.
I sann svensk anda är turspel , Lotto t.ex, skattebefriade, men spel som fordrar kunskaper , frågesport , korsord, är det inte.


När det gäller ekonomisk frihet sympatiserar Argus annars med Humphrey Bogart som tjänade stora pengar men levde ett tämligen enkelt liv. På en journalists fråga vad Bogart gjorde med alla sina pengar svarade han ; 
Tja, en del går till whisky, en del går till båten och resten går in i  "dra åt helvetekassan".
Vad är det , frågade journalisten.
Jag vill ha så mycket pengar sparade att jag kan be vem som helst fara åt helvete , svarade Bogart.

Fotnoter ( nötter?) :
En passant , i förbigående , övers. anm.
spädbarn , här är återigen ett exempel på Argus verbala snobberi när han i stället för det vedertagna och vackra låneordet "bebis" använder denna arkaism*, övers.anm.
depricierade, värdesänkta, övers.anm.

Fotnot till fotnoterna (nötterna?)
arkaism , ålderdomligt uttryck , övers.övers. anm.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: