Frihet?

Välfärden gör dig fri , säger Bosse Ringholm, f.d. ordförande och bidragsfuskare i SSU.  Han anför följande exempel ; det är välfärden som gör att vi vågar pröva nytt och inte vänder det nya ryggen. Det är i mitt tycke svårt att tänka sig ett samhälle mer statiskt än det svenska.

 

 Han säger vidare "som gör att vi hoppar på en utbildning" , men en stor del av de som utbildar sig gör det för att de inte kan komma ut på arbetsmarknaden , inte för att skaffa sig en utbildning som samhället aldrig kommer att kompensera dem ekonomiskt för. Sedan låter det "som gör att vi byter jobb" , det skulle vara intressant att se jämförande statistik över hur många svenskar som vågar byta jobb idag jämfört med på 60-70 talen.

 

 "Som  gör att vi flyttar" fortsätter Ringholm oförtrutet , som jag tidigare påpekat är det svårt att tänka sig ett samhälle mer statiskt än det svenska, den snart sagt enda "flyttning" som förekommer i landet är inflyttning från andra länder.Det är också välfärden som gör att vi "startar nya företag" , men Sverige är ett av de mest entrepenörsfientliga länderna i världen , vilket infödda svenskar vet och därför avstår från att starta eget. Invandrare saknar ofta alternativ och är därför överrepresenterade som egna företagare.

 

 Ringholm avslutar med "som gör att vi sätter barn till världen" , Sverige var ett av de första länderna i Väst-Europa som uppvisade en negativ befolkningstillväxt p.g.a. sjunkande nativitet. Den obehagliga sanningen är att "välfärden" och det skattetryck den  medför klavbundit svenskarna och gjort dem till ett av de minst fria folken i världen när det gäller att förfoga över sina egna resurser.  Meleagros, grekisk diktare,  påpekade för mycket länge sedan "Den som inte är herre över sig själv , är inte fri."


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: