Korttänkt.

En socialdemokrtisk lokalpolitiker och bloggare  ,bubbe.webblogg.se, säger sig under en bilfärd helt plötsligt ha kommit att börja fundera över  den socialdemokratiska utbildningspolitiken, en tankegång som inte kan ha varit särskilt tidskrävande. Till saken hör att politikern ifråga är född 1969 , alltså i samma veva som det svenska skolsystemet sköts i sank av dåvarande socialdemokratiska regim.

 

Den unge politikerns tankegångar är inte helt kristallklara , bl.a. säger hah sig gilla Ingegerd Wärnersson , som trots att hon ansågs flummig hade en tydlig vision för skolan . Det är f.ö. en egenskap hon i så fall måste ha delat med Ingvar Carlsson som i ett visionärt ögonblick , med Sovjetunionen , Kina och Kuba för ögonen utbrast  " Skolan skall vara spjutspetsen mot socialismen."

 

Den svenska skolan har sedan slutet på 60-talet varit föremål för mängder av experiment och har slutligen nått vägs ände och hamnat på nedre halvan bland OECD-länderna när det gäller kunskapsförmedlande.

 

För den socialdemokratiske lokalpolitikern är emellertid kunskapsförmedlande inte skolans målsättning, det är istället att fostra eleverna till goda socialdemokratiska anhängare , analogt med den Platonska tankegången som sedan överlevt i kommunismen och fascismen att människor är kuggar i ett maskineri som är perfekt. 

 Det enda som återstår är att uppfostra människorna till perfekta och följsamma kuggar i detta maskineri till den grad att de till slut kan anamma Djurfarmens tes " Alla djur är jämlika , men en del djur är mer jämlika än andra."

 

Argus som funderat kring skolfrågan , inte sedan 1969 utan under milleniernas lopp,  har kommit till slutsatsen att skolans enda uppgift skall vara att  , så objektivt och effektivt som möjligt förmedla kunskaper urtifrån vilka eleverna själva skall välja de värderingar de vill omfatta. Det finns ett facit för ett matematiskt problem , men det finns inget facit för vilka  politiska ( eller andra ) värderingar som är de "rätta".

 

Vad det gäller den svenska skolan kan Argus bara instämma med den okände tänkare som anser;

Man skall inte låta studierna där gå ut över sin utbildning.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: